Print Friendly

DSC_0010-001

Gratin er simpelthen noget af det bedste jeg ved. Helst uden nogen former for kød, evt med en skive frisk rugbrød, hvis ikke man kan blive mæt af gratin alene, men det synes jeg nu nok, at den rigelige mængde af æg der er i retten plejer at sørge for. Jeg synes ofte, det kan knibe med lysten til kød om sommeren, når det er varmt og jeg savner slet ikke kød i en blomkålsgratin, hvilket nok hænger sammen med, at jeg er vokset op med gratin som en selvstændig ret. Til gengæld manglede Morten, der er vokset op med gratin som tilbehør til kødretter, fx frikadeller, vist lidt kød på sin tallerken. I hvert fald fik jeg pludselig øje på en kold, grillet pølse, der var blevet tilovers forleden aften, på hans tallerken.

 

 

Gratinen er lavet med blomkål og gulerødder, men der er ingen regler for hvilke letdampede grønsager, der kan kommes i, ligesom der også sagtens kan kommes lidt kolde kødrester i, hvis man ikke er lige så vild med vegetarretter som jeg er.

Blomkålsgratin med gulerødder.

4 pers.

1 frisk blomkålshoved, delt i mindre buketter
4-5 gulerødder i skiver

100 gr hvedemel
3 dl mælk
1 god spsk smør
4 æg, delt i blommer og hvider
1 tsk salt, peber
lidt smør til formen
2 spsk. rasp

Hakket persille til pynt

Damp grønsagerne i letsaltet vand, de skal bare lige være møre. Alternativt kan grønsagsrester fra dagen før eller lign. bruges. Kom melet i en gryde sammen med halvdelen af mælken og pisk det til en jævning. Tilsæt resten af mælken og smørret og bring det i kog under jævnlig piskning. Kog blandingen godt igennem, tag den af varmen og lad den hvile lidt. Æggeblommerne røres i et ad gangen og der piskes godt indimellem, så æggeblommen ikke bliver kogt i den lune jævnlig. Smag til med salt og peber.

Et gratinfad/ildfast fad smørres med smør og en skefuld rasp rystes rundt i fadet, så det sætter sig i bunden og på kanterne. Fordel de kogte grønsager i fadet. Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i æggemassen. Det er vigtigt, at der ikke røres for meget, så luften slåes ud af æggehviderne. Gratinmassen hældes over grønsagerne i fadet og gratinen bages i ovnen, ca 1 time med 175 grader.

Server med et drys af friskhakket persille og evt. rugbrød til.

Pin It on Pinterest

Share This