Print Friendly

Som jeg vist tidligere har nævnt, så er jeg ikke den store kødspiser. Ikke forstået på den måde, at jeg ikke kan lide kød, men jeg kan sagtens undvære det og tænker ikke over, at der ikke er kød til eller i en ret, som andre mennesker måske gør. Faktisk kan der indimellem gå flere dage, hvor jeg ikke spiser kød, ganske enkelt fordi jeg ikke tænker over det, og bare vælger at spise det jeg har lyst til, uden at skænke det manglende kød en tanke. Sådan har kæresten det så til gengæld ikke og vi har ofte grinet lidt af, hvordan han og jeg er vokset op med de samme retter, forskellen lå bare i, at i hans familie figurerede retterne som tilbehør til kød, mens de i min familie udgjorde hovedretten, fx blomkålsgratin.

Derfor interesserer jeg mig en hel del for lækre vegetarretter og denne tærte faldt jeg over forleden dag i Trine Hahnemann’s bog “365 Hverdagsretter”! Den lød superlækker, men jeg må nok indrømme at jeg studsede lidt, da jeg læste, at der skulle 100 gr havregryn i fyldet!!!! Det har jeg godt nok aldrig set/hørt om før.

Nå, tærten er blevet bagt i aften og det er en af de bedste grønsagstærter jeg har fået længe. Den er super lækker, nem at lave og så smager den bare af mere.

Den oprindelige tærtebund i opskriften kunne jeg ikke bruge til noget – jeg har min egen favoritopskrift, som er nem at lave, rulle ud og ikke behøver hvile i køleskabet, hvilket er en klar fordel på dage, hvor det skal gå lidt hurtigere. Da jeg synes, at en lidt grovere bund er god til rene grønsagstærter, skiftede jeg desuden ca 50 gr hvedemel ud med grahamsmel.

Ifølge Trine Hahnemann skulle tærten laves med 500 gr gulerødder, men jeg havde et bundt forårsløg, så jeg lavede fyldet med 250 gr af hver. Det gav lidt pift til tærten og jeg tror bestemt ikke det skadede – jeg tror tærten var blevet lige lovlig “flad” i smagen, hvis den kun var lavet på gulerødder. Nu blev den super lækker med lidt crunch fra forårsløgene, bløde søde gulerødder og en snert af sennep.
Og havregrynene? De var slet ikke til at finde efter bagningen og gav desuden en lækker struktur til fyldet, der ikke var så “rørægget” som det indimellem kan være.

 

 

Grovtærte med gulerod, forårsløg, timian og sennep.

Bund.

200 gr hvedemel
50 gr grahamsmel
125 gr smør
1 tsk salt
1/2 dl vand

Fyld.

250 gr gulerødder, groftrevne
250 gr forårsløg, i tynde skiver
1-2 spsk frisk timian
2 dl creme fraiche 18 %
4 spsk dijon sennep
1 tsk salt, peber
100 gr havregryn
6 æg, sammenpiskede

Smuldr smør og melet til bunden. Tilsæt salt og saml hurtigt dejen med vandet. Hvis du ønsker det, kan du lade dejen hvile i køleskabet, men det er faktisk nemmere, at rulle den ud på et meldrysset bord med det samme. Fordel den udrullede dej i en tærteform, prik den med en gaffel og forbag den ved 190 grader i ca. 20 minutter. Dejen kravler næsten ikke sammen under bagning, så hvis du skærer kanten på dejen til med en kniv, sidder den næsten samme sted efter bagning.

Gulerødder, forårsløg, timian, creme fraiche, sennep, salt og peber røres sammen. Tilsæt havregryn. Tilsæt æggene og rør massen godt sammen. Fordel fyldes i den forbagte tærtebund og bag den igen, ca 30 minutter ved 180 grader, til æggemassen er stivnet og tærten er gennembagt. Server med en god salat.

Pin It on Pinterest

Share This