Print Friendly

lammekølle

Som så mange andre har vi også sat tænderne i en ordenlig, krydret lammekøle her i påsken. Det var faktisk 1. påskedag, altså i søndags, at vi spiste kræet, men jeg har ikke haft tid til at blogge om det før nu. Jeg er egentlig mest til lammemørbrad på grill og troede ikke, at jeg ville være så vild med lammekølle. Jeg synes ofte, jeg har oplevet lammekølle som værende lidt fed og uregulært kød på diverse buffetter, men dette her langtidsstegte lamselår var godt nok bare sagen.

Tilbehøret blev tzatziki. Hvidløg står jo godt til lam, så den var ret oplagt. Tidligere har vi egentlig altid lavet tzatziki med tyndthøvlede agurkeskiver, ligesom til agurkesalat, men denne gang blev det groftrevet, ligesom det man får i Grækenland og det er bestemt ikke sidste gang, vi laver det på den måde. Det blev meget mere cremet og “dip-agtigt” i konsistensen.

Og så var det jo, at jeg kom i tanker om de der ramsløg, som jeg havde stået og fint strimlet tidligere på dagen. Det skulle da bare mangle, at jeg havde okset rundt i skoven og plukket ramsløg til den store guldmedalje, hvis ikke nogle af dem skulle være med til at sætte smag på vores påskemiddag. De strimlede ramsløg blev finthakket og derefter kom der en god håndfuld af dem i tzatzikien, som fik lov til at trække i køleskabet til vi skulle spise.

 

 

Lammekølle (langtidsstegt).

Selve lammet var en udbenet lammekøle på 2,5 kg fra slagteren som var marineret med hvidløg. Den kom i et stort fad på en bund at 4 halverede løg og 2 halverede hvidløg og lidt salt. Derefter skulle der væde til, så den ikke skulle tørre helt ud, den kunne nemlig se frem til rigtig rigtig mange timer i ovnen. Først fik den en flaske brown ale, det stakkels dyr skulle jo have lidt at styrke sig på. Tilsvarende mængde vand, altså 33 cl. blev hældt ved og endelig ca. 1 dl æblemost.
Så var køllen klar til at gå i ovnen og det blev på Claus Meyer måden. Den blev nemlig stegt i 10 timer ved 100 grader, og så blev den løbende dryppet med lidt af væsken i løbet af dagen.

Og efter 10 timers ventetid var det så endelig tid til at sætte tænderne i lammekøllen. Den sidste halve time tilbragte køllen i weberen, drysset med lidt havsalt, for at få en lækker, sprød og brun overflade. Århhh den duftede godt. Jeg havde ellers frygtet, at kødet kunne begynde at falde alt for meget fra hinanden efter alle de timer i ovnen, men køllen artede sig perfekt og vi skar de fineste skiver af det møre og saftige kød.
Udover tzatziki og tomatsalat, blev der også serveret godt brød og krydrede kartoffelbåde, som havde stegt i ovnen sammen med køllen. Og endelig blev der lavet en sauce på fonden fra køllen, som blev smagt til med salt, peber, fløde og lidt ribsgele, inden den blev jævnet.

Pin It on Pinterest

Share This