Print Friendly, PDF & Email

Så er årets jordbærhøst i hus. Ja, det er ikke jordbærrene fra haven, for dem der er bliver spist au naturel eller med en smule fløde, de bliver ikke kogt og syltet.

Men lige uden for Vejle ligger der en stor gård med selv-pluk og den nette pris af 20 kr pr kilo for de flotte bær. De har åbent hver dag fra 10-20, så forleden aften tog vi et smut derud inden aftensmad og på lidt over 30 minutter havde vi plukket en kassefuld, eller hvad der svarer til 7 kg jordbær.

Det er jo en hel del, men nogle af dem er kogt til den skønneste jordbærgrød, nogle er blevet spist til dessert med fløde og en stor portion er kommet i fryseren, pakket i poser af 250 gr, så de er lige til at tage op og koge en portion grød af eller komme i en smoothie, en trifli eller hvad man nu ellers kunne finde på i de lange vintermåneder. Sidst men ikke mindst er der blevet kogt syltetøj på ca. 1,5 kg jordbær. Det gav 8 store glas og en fuldstændig fantastisk duft i køkkenet.

 

 

Tre af glassene fik et lille twist i form af en stor spsk hyldeblomster i bunden af syltetøjsglasset, inden syltetøjet blev hældt på. Det ser så fint ud med de små hvide blomster i det røde syltetøj og jeg glæder mig rigtig meget til at smage det.

Jordbærsyltetøj med hyldeblomst.

6-8 glas.

1,5 kg jordbær, skyllede og skåret i skiver
600-700 gr sukker
kornene af 1 vanillestang
2-3 tsk melatin
hyldeblomster, uden stilke overhovedet
evt. atamon eller alkohol til skylning af sylteglassene

Sæt jordbærrene over at koge sammen med sukker og vanillekorn og dem tomme vanillestang. Hold et par spsk af sukkeret tilbage og bland det med melatin i en lille skål. Melatin er med til at få syltetøjet til at tykne, så jo mere der bruges, jo tykkere en konsistens får syltetøjet – læs evt. bag på posen.
Imens jordbærrene koger, skoldes syltetøjsglassene i kogende vand og skylles evt. med atamon eller alkohol – husk også at lægge lågene i en skål og skold og skyl dem. Stil glassene klar på køkkenbordet og kom hyldeblomster i bunden på nogle af glassene eller dem alle. Når jordbærrene er kogt ud og har afgivet væske tilsættes melatin og syltetøjet koges igennem 1-2 minutter og tages herefter af varmen. Fisk vanillestangen op. Hæld det rygende, varme syltetøj over i glassene, luk til med lågene og tør glassene af. Lad syltetøjet køle og dereefter kan det spises.

Note. Alternativt kan man finthakke den tomme vanillestang og koge den med syltetøjet, det giver en skøn smag og de små stykker kan sagtens blive i syltetøjet og spises med. Det smager også godt at tilsætte grofthakkede, smuttede mandler, lige inden syltetøjet hældes på glas.

Pin It on Pinterest

Share This