Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Rosensirup på hybenroser…

16 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften

I går var vi til pinsefrokost ved kærestens familie i et sommerhus lige ud til vandet i Skærring ved Egå udenfor Århus. Som sædvanligt voksede der en masse hybenbuske langs med stranden og så kom jeg jo lige i tanker om en gammel klassiker, nemlig rosensirup lavet på hybenroser. Kæresten og jeg vimsede afsted, iført frysepose og en sort labrador, som var lykkelig ved udsigten til, at der var et par der valgte at holde pause fra maden og istedet gå en tur. 10 minutter senere var posen næsten fyldt og der var rigeligt til en portion rosensirup.

Rosensirup smager skønt til ost, pandekager eller vafler og den sarte rosenduft smager tydeligt igennem i den færdige sirup. Prøv den også gerne ovenpå græsk yoghurt sammen med hakkede nødder eller mandler og frisk frugt – det er sommermorgenmad så det basker, også en kold vinterdag.

 


Jeg lod siruppen koge ind i ca. 1 time, så den var en smule tyk men stadig rimeligt flydende, men smag og behag er jo forskelligt. Hvis man ønsker en endnu mere tyktflydende sirup, lader man bare siruppen koge endnu mere ind og ønsker man en helt tynd sirup, tager man den af varmen efter man har rørt sukkeret ud i rosenvandet.

Rosensirup på hybenroser.

200 gr nyplukkede hybenrosen blade
8 dl vand
saften af 1 citron
400 gr sukker

Skyl rosenbladene godt, så der ikke kommer småkravl med i gryden. Kom bladene i en gryde og hæld vandet ved. Bring det i kog og lad det herefter simre 5-10 minutter. Tag gryden af varmen og kom det hele gennem en finmasket si, så rosenblade og evt. urenheder sigtes fra. Kom væsken tilbage i gryden og tilsæt citronsaft og sukker. Når sukkeret er opløst er siruppen faktisk færdig, men kan koges ind til passende/ønsket konsistens. Hæld den varme sirup på flasker eller glas og nyd den på vafler, pandekager eller græsk yoghurt.

Subscribe
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
LaTascha
12 år siden

Kiki – Det er en rigtig god og let parfumeret sirup, så du kan roligt kaste dig over sirupsprojektet:-)

Mange hilsner fra

Anne.

Kiki
12 år siden

Hej Anne !

Denne opskrift ser rigtig spændende ud. Så den skal jeg helt sikkert afprøve.

Mange hilsner Kirsten

LaTascha
12 år siden

Birthe – Det er lidt svært at forklare. Det er mildt parfumeret, men ikke sådan helt vildt. Det smager lidt som en hybenrose dufter…så hvis du kommer til stranden her i løbet af sommeren, så stik næsen i en hybenbusk, så får du i hvert fald en fornemmelse af smagen:-)

Kærlig hilsen

Anne.

LaTascha
12 år siden

Jannie – Det smager skønt til en god kugle vanilleis, så prøv du bare det:-)

Mange hilsner fra

Anne.

Newyorkerbyheart
12 år siden

Det ser virkelig smukt ud, men hvordan smager det?? Er det meget perfumeret?? Kan slet ikke forstille mig det – og vi har ingen roser 😉

KH
Birthe

Jannie
12 år siden

Ih hvor fint, gad vide hvordan den går til is??? Det må prøves…
Hilsen Jannie

Ida
9 år siden

Hejsa,

Kom tilfældigt forbi dette lidt ældre indlæg, i min jagt på ny inspiration til anvendelse af rosensaft/sirup (hvis man ikke koger siruppen ind, får man den skønneste rosensaft, uhm!). Jeg vil lige dele lidt af mine gode erfaringer:

Rosensaft med vand eller danskvand smager af sommer 🙂

Man kan lave en dejlig rosensorbet, som giver tungere kager et skønt løft, eksempelvis chokoladefondant.

Og endelig er det et hit i drinks! Den ligefremme er vodka, sirup og danskvand, og så står rose helt fantastisk til gin; enten et skvæt sirup i en gin og tonic, eller man kan lave en fortryllende cocktail ved at tilføje det til en gimlet.

Dorte Jørgensen
5 år siden

Jeg har lavet rosensirup for et par år siden og brugt det til grillede nektariner og vaniljeis og det er bare mums til dessert 🙂

Rikke
5 år siden

Skal det være hybenroser, eller kan det være hvilken som helst rose der dufter

Lotte
3 år siden

Hvor længe kan man sådan en hjemmelavet sirup holde sig, skal der konservering i hvis det skal holde til vinter 🙂 ?

Charlotte
3 år siden

Smager også skønt hældt over græsk yoghurt med jordbær.