Print Friendly

Når det er sommer, så skal der laves hjemmelavet tykmælk – i hvert fald hvis jeg skal stole på diverse gamle kogebøger fra min mormors tid, som jeg elsker at bladre i. Ifølge min mormors kogebøger, er det noget med den lumre sommervarme – helt optimalt er det, hvis det er tordenvejr – som får tykmælken til at stivne hurtigere og så er hjemmelavet tykmælk altså også bare indbegrebet af sommer.

Jeg hoppede på ideen og skyndte mig ud og købe 1 liter økologisk sødmælk og 1 liter økologisk kærnemælk. Den skal helst være så frisktappet som muligt – noget med nogle bakterier, der helst skal være i live/til stede, for at få skidtet til at stivne, men et par dage på bagen går også – bare vi ikke snakker 4-5 dage.

Ifølge en opskrift fra Camilla Plum skulle mælk, kærnemælk og fløde bare røres sammen, fordeles i små skåle og stilles lunt, eller minimum ved stuetemperatur, til dagen efter – allerbedst i et fyrrum eller i nærheden af en vandvarmer og så ville mælken i skålene simpelthen blive forvandlet til tykmælk. Ifølge ALLE de andre opskrifter jeg googlede mig frem til, skulle mælk og fløde først varmes op og derefter køles ned, inden kærnemælken blev tilsat og det hele fordelt i små skåle. Jeg kan godt lide Camilla Plum, men kom alligevel frem til, at jeg nok er lidt af et flokdyr, så jeg kom altså sødmælk og fløde i en gryde og varmede det op. Det skal varmes op til ca. 85-90 grader, eller til lige under kogepunktet, hvis ikke man har et termometer. Derefter tages gryden af varmen og mælken køles ned til ca. 25 grader, lillefingervarmt hvis man stadig ikke har nået at skaffe et termometer, imens mælken afkølede.

Kærnemælken røres i den ca. 25 grader varme mælk og den flydende tykmælk fordeles i små skåle, som dækkes med film og stilles på køkkenbordet, eller et andet sted med stuetemperatur til næste dag. Herefter skulle mælken gerne være tyknet, og man står tilbage med 3 skåle fuld af den lækreste, hjemmelavede tykmælk. Ifølge Camilla Plum skulle tykmælken stivne hurtigere jo varmere den står, men under alle omstændigheder er den tyk dagen efter, hvis den har stået ved stuetemperatur.

Jeg synes jo egentlig, det er vældig smart, at tykmælken er færdig ved morgenmadstid, så jeg skyndte mig at hælde en portion op, som jeg spiste med friske, danske blåbær, mandler og tørrede morbær – altså kan man lige komme til for power morgenmad her? Ninka med nødderne og hende der islænderen med kroppen der halter 30 år bagud i forhold til hendes alder, kan godt gå hjem og lægge sig. Men det gør de nok alligevel, for der er jo mælk i og så bliver de syge – gnæk!

 

 

I dag er det tordenvejr, i det mindste her i Vejle, så hvis du er “in the mood” for tykmælk, så er det altså helt optimalt vejr, ifølge mormors kogebog fra 1937.

Hjemmelavet tykmælk.

2-3 port.

1/2 liter økologisk sødmælk
1/2 dl fløde
1/2 dl økologisk kærnemælk, så frisktappet som muligt

Mælk og fløde kommes i en lille gryde og varmes op til lige under kogepunktet – 85-90 grader. Derefter tages gryden af varmen og køles af til mælken er lillefingervarm eller ca. 25 grader. Kærnemælken røres i og det hele fordeles i 2-3 små skåle, dækkes med film og stilles lunt/ved stuetemperatur til næste dag.
Rør lidt i tykmælken, så flødelaget på toppen røres ind i tykmælken, øs op og spis.

Pin It on Pinterest

Share This