MADEN I MIT LIV!

Honningkagehjerter…

22 november , 2012 - af Maden i mit liv. - Kategori: bagværk, jul/nytår, kage

Det her er vist første gang jeg har prøvet at blogge, om noget mad jeg rent faktisk ikke har lavet endnu. Men sagen er den, at jeg har fået henvendelser fra flere af mine læsere, efter jeg bloggede om den honningkage fordej, jeg havde lavet efter Claus Meyers opskrift. Og henvendelserne er alle gået på, om jeg ikke kunne blogge hele opskriften – også selvom opskriften altså ikke er testet og kagerne ikke bagt endnu?

Og det kan jeg jo sådan set godt, for jeg har jo hele opskriften liggende, og der er sikkert andre end mig, der er interesseret i at få lavet fordej til honningkagehjerter, så man kan bage sine egne når vi når ind i december.

Som jeg skrev i indlægget om fordejen til honninghjerterne, så mener Claus Meyer, at dejen skal hvile mindst en måned, inden man bager honningkagerne, imens Camilla Plum mener, at 2 dage er bedre end ingenting. Alt der indimellem må vel så være fint :)

Min fordej kommer vist til at hvile i ca 14 dage, men så har jeg altså heller ikke tålmodighed til at vente mere. Til den tid kommer der selvfølgelig et indlæg med de færdige honningkagehjerter.

Honningkagehjerter.

20 stk.

2 æggeblommer

10 gr potaske

1 kg honningkage fordej

10 gr hjortetaksalt

5 gr stødt kanel

5 gr stødt ingefær

5 gr stødt nellike

smeltet chokolade til pensling

Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen – 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 minutter ved lav hastighed og 3 minutter ved fuld hastighed).

Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Skær den ud som hjerter. Bag hjerterne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige, de må ikke kunne falde sammen. Afkøl på en bagerist.

Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de skal pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. Overtræk honninghjerterne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre.

Tilbage

17 kommentarer


 1. Nov 23, 2012
  2:09 pm

  Elsebeth

  Jeg skal nok vente med at bage, til 14 dage før jul, da jeg ikke selv “går så meget til makronerne”. Min fordej har nu holdt et års fødselsdag; den fejrede jeg dog ikke – det glemte jeg også!!! Hvis mine ikke bliver meget gode, så bliver jeg #€&§$-tosset. Men det er vist på tide, jeg får lavet næste års fordej – den holder sig fint, sådan én …
  Held og lykke med dine honningkager!


  • Nov 23, 2012
   2:18 pm

   LaTascha

   Elsebeth – I lige måde. Jeg er sikker på, at dine honningkager bliver helt fantastiske, det er i hvert fald ikke fordi fordejen ikke har hvilet længe nok :-) Så nu må vi bare håbe, at du husker at spise dem, når du har bagt dem ;)


 2. Nov 28, 2012
  10:48 am

  CharlotteJac

  Hej LaTascha

  Jeg lavede fordejen lige da jeg så den hos dig – tak iøvrigt for en dejlig blog jeg ofte bruger – har lige set du har lagt hele opskriften på, og tror der mangler hjortetakssalt 10gr. hvis det er Meyers opskrift.
  Glæder mig helt vildt til næste uge hvor jeg vil lave hjerter af dejen.


  • Nov 28, 2012
   1:04 pm

   LaTascha

   Charlotte – Tusind tak for din ros og for dit spørgsmål ang. hjortetakssalt. Jeg er nemlig selv meget i tvivl. Sagen er den, at jeg har bogen “Jule Almanak” af Claus Meyer, hvori jeg har fundet opskriften. Og i den står der hjortetakssalt i ingredienslisten, men nede i udførelsen står der ikke noget om hvornår det skal tilsættes. Derfor googlede jeg Claus Meyers opskrift på honningkager, og i de 2 opskrifter jeg fandt, stod der ikke noget om hjortetakssalt, men derudover var opskrifterne identiske. Og fordi jeg ville være 100 % sikker, inden jeg skrev en opskrift på bloggen, kiggede jeg til sidst i bogen “Meyers Bageri, hvori honningkageopskriften også står, men her stod der heller ikke noget om hjortetakssalt. Så hvad nu????

   Har du en løsning? :)

   Mange hilsner fra

   Anne.


 3. Nov 29, 2012
  8:42 am

  CharlotteJac

  Jamen burde jo have vidst du har gjort forarbejdet grundigt :) da jeg google opskriften var det den med hjortetakssalt jeg først så på. Nu blev jeg jo så nysgerrig om skal der/skal der ikke hjortetakssalt i, og jeg må sige at de fleste steder står der ikke noget som du selv skriver.
  Så prøvede jeg at facebooke Claus Meyer og sørme om der i et opslag d. 20. November står om hans honningkagehjerter.
  Kigger i kommentarer til indlægget og en Kim Rasmussen nævner på et tidspunkt noget om glemt hjortetakssalt i opskriften – nu bliver jeg forvirret :D Har sendt dig indlægget på FB.
  Ja hvad nu??? Tror jeg afventer hvad du beslutter og gør det samme :D Øhh nej ikke tror – ved :)


  • Nov 29, 2012
   4:45 pm

   LaTascha

   Charlotte – Jeg tror dette her efterhånden kræver et indlæg på bloggen ;)

   Hjortetakssalt eller ikke??? :) Jeg er på sagen – vi skal nok få det løst inden vi laver den færdige dej. Vi gider ikke sidde med 1 kg uspiselige honningkagehjerter :D


   • Nov 29, 2012
    6:12 pm

    CharlotteJac

    Århhh vil du virkelig? Bliver spændende – og lige mine tanker med alle de mange mislykkede kager man har glædet sig til at pynte og spise og snart har lovet gud og hver mand en smagsprøve på :D


 4. Sep 8, 2013
  7:42 am

  Christina

  Skal jeg forstå det sådan, at der ikke skal låg på boksen, men det våde klæde over? Eller er der låg på boksen og så vådt klæde rundt om?


  • Sep 8, 2013
   12:07 pm

   Maden i mit liv.

   Christina – Du skal forstå det sådan, at der ikke skal låg på boksen. Det er fugten fra klædet, der i samarbejde med fugten i køleskabet trænger ind i de hårde honningkagehjerter, så de bliver bløde og lækre i løbet af et par dage :) Jeg smutter lige ind og tjekker, om jeg kan skrive det lidt mere udførligt i opskriften – tak for feed back :D

   Mange hilsner fra

   Anne.


 5. Nov 28, 2013
  7:56 am

  heidi

  Nu nærmer bagetidspunktet sig for mit vedkommende – og jeg håber du lige er oraklet der kan svare mig på følgende, eftersom Claus Meyer ikke har nogen kommentarmulighed på hans hjemmeside :-)
  Jeg kan forstå så meget, at kagerne skal i en boks, dækket med et fugtigt klæde, og i køleskab (uden låg). Mine kommer til at stå i en lille måneds tid, regner jeg med (hvis de holder så længe) – men har du nogen ide om, om de bliver FOR bløde af at stå med fugtigt klæde så længe? Og vil man ikke skulle fugte klædet en gang imellem, for at det ikke tørrer ud? Nu ved jeg jo selvfølgelig ikke hvor længe du har haft dine stående, om de alle blev spist efter de 3-4 dage de skal stå – men måske du har et bud på ovenstående :-)


  • Nov 28, 2013
   9:39 am

   Maden i mit liv.

   Heidi – Altså jeg gjorde det på den måde, at jeg “blødte” dem op, efterhånden som jeg skulle bruge det – hvis det giver mening :) Jeg havde dem alle sammen stående i køleskabet i en stor röstiskål med plastiklåg og så lagde jeg 10-15 hjerter i en bøtte ved siden af og kom det våde viskestykke på. Et par dage efter var de bløde og så overtrak jeg dem og vi havde honningkager i en uges tid. Derefter gentog jeg og vi havde faktisk honningkager indtil vi nærmede os februar, som stadig smagte fantastisk, så jeg tror jeg gør det på samme måde i år. Glæder mig til at læse om dine honningkager :)


 6. Nov 28, 2013
  1:27 pm

  heidi

  Super, det var lige nøjagtig det jeg skulle bruge – takker :-)


 7. Dec 19, 2013
  5:39 pm

  Christina

  Jeg skal lave mine hjerter i aften (dejen har stået siden 10. november..) ihh jeg glæder mig. Hvilken slags chokolade bruger du til overtræk?

  Glædelig jul ❤️


  • Dec 20, 2013
   11:29 am

   Maden i mit liv.

   Christina – Jeg må være ærlig og indrømme, at når det kommer til honninghjerter, så bruger jeg bare en helt almindelig, mørk overtræk fra Odense. Det har lidt at gøre med, at jeg ikke synes, det smager godt, hvis chokoladelaget er aaaaaaalt for tykt, og der er det nogle gange lidt nemmere at arbejde med overtrækschokolade :)

   Glædelig jul til dig – jeg bagte mine hjerter i går, så jeg skal overtrække en portion i dag :)


   • Dec 20, 2013
    2:36 pm

    Christina

    Alletiders, tak for svar. Jeg havde selv tænkt derefter, for er helt enig med dig i, at sådan en 70 % chokolade kan være alt for tyktdannende. Jeg bruger fx også Odense til mine flødeboller, da der godt må være et lækkert knæk.

    God fornøjelse med overtrækningen. Mine må vente til mandag :)


 8. Dec 10, 2014
  9:14 am

  Nikki

  Hej Hej
  Har taget min dej ud af køleskabet 1 år gammel


  • Dec 10, 2014
   11:09 am

   Maden i mit liv.

   Nikki – Hehe, så er det vist også på tide at få bagt kagerne – held og lykke med bagningen :D

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *


+ 7 = eight