Print Friendly, PDF & Email

Ingen jul uden brændte mandler. Igennem hele december hænger der en duft af brændte mandler over diverse pladser, torve og gågader, men jeg vil nu helst lave mine egne. Og selvom mine blev lavet lidt sent i år, faktisk fik jeg først lavet dem d. 21. december om aftenen, så skal I jo ikke snydes for et indlæg om dem.

Nogle vil helst have let klumpede brændte mandler, med et tykt lag karamel udenpå. Andre foretrækker helt blanke mandler, med et tyndt lag knas. Forskellen ligger i hvor længe man lader mandlerne karamellisere, og så ligger der også lidt mere arbejde i de mandler med den tynde karamel. De skal nemlig skilles ad med en gaffel, eller med fingrene, hvis man er hårdhudet, når de er færdige, ellers klumper de sig sammen til én stor karamel.

Jeg foretrækker en gylden middelvej, hvor mandlerne stadig er let klumpede, men når at blive lidt blanke og fine, så jeg er nødt til at bruge lidt tid på at skille de varme mandler ad, inden karamellen stivner men det tager jeg gerne med, for det giver altså et rigtig fint resultat.

 

 

På julemarkeder i Tyskland er brændte mandler en endnu større artikel end herhjemme, og man kan købe dem i alle mulige og umulige smagsvarianter. Ønsker man at tilføje lidt ekstra smag til sine mandler, kan man evt. drysse lidt stødt kanel, vanillepulver eller lakridspulver i karamellen.

Brændte mandler.

300 gr mandler

300 gr rørsukker

1/2 dl vand

Bland sukker og vand i en stor gryde og kom mandlerne i. Lad sukkeret koge til karamel under jævnlig omrøring. På et tidspunkt krystalliserer sukkeret og bliver hvidt og det hele smuldrer. Bliv ved med at røre rundt i mandlerne, imens sukkeret langsomt smelter igen. Når alt sukkeret er smeltet igen, og mandlerne dækket af gylden karamel hældes de ud på bagepapir og skilles forsigtigt ad. Brug evt en gaffel – de er meget varme og brændende sukker kan give forbrændinger, hvis det sætter sig fast.

Lad de adskilte mandler køle af og opbevar dem i en lufttæt boks.

Pin It on Pinterest

Share This