Print Friendly, PDF & Email

Her er mit bud på en eftermiddagssnack af den lidt sundere slags, nemlig en hjemmelavet müslibar. Disse her er lavet med havregryn, masser af frø, mandler, abrikoser og kokosmel, og så en dåse kondenseret mælk, til at klistre alle herlighederne sammen. Jeg siger ikke, at kondenseret mælk på nogen måde er sundt.

Alle der har prøvet, at koge en dåse kondenseret mælk ,og til sidst har stået med en dåsefuld karamelsauce, er vist klar over, at kondenseret mælk ikke ligefrem figurerer på sundhedsapostlenes liste over superfood. Men udover mælken er der faktisk en hel del gode ting og sager i de her barer, og de er i hvert fald lidt sundere end diverse slik og chokoladeprodukter, som man kan kaste sig over om eftermiddagen, når man får lyst til lidt sødt. Jeg  vil dog ikke gå så vidt som Nigella Lawson, der i en af sine bøger omtaler mülisbarer lavet på kondenseret mælk, som havregryn med mælk i fast form, men mindre kan vel også gøre det.

Man kan bruge stort set de frø, nødder og tørrede frugter som man bryder sig om og har til rådighed i en müslibar. Så længe mælken kan trække mængden af tørre ingredienser er der nogenlunde frit slag. Jeg har tidligere anvendt både tørrede kirsebær, tranebær, blåbær og rosiner, men denne gang var det altså tørrede abrikoser jeg fik øje på i skabet. Den revne appelsinskal var en ide, jeg fik i sidste øjeblik, da mit øje faldt på en enlig appelsin i skålen, men det blev bestemt en succes med den syrlige appelsinsmag i de let søde barer, og så dufter det desuden fantastisk.

 

 

Udover frø, kerner, nødder og tørret frugt kan man også give sine müslibarer smag ved at bruge krydderier. Fx smager det godt med tørret eller friskrevet ingefær, kanel eller vanillepulver – det er kun fatasien der sætter grænser. Hvis man er en sukkergris, og ikke mener en müslibar er helt korrekt uden chokolade, kan man lave fine chokoladestriber på de færdige barer inden de pakkes i en lufttæt beholder. Og hvis man vil gøre det endnu lettere for sig selv, kan man pakke hver enkelt bar ind i film – så er de lige til at snuppe med på farten.

Müslibarer med frø, mandler, abrikoser og appelsinskal.

16 stk.

1 ds. kondenseret mælk, ca 400 gr.

250 gr havregryn

75 gr kokosmel

40 gr sesamfrø

40 gr græskarkerner

40 gr solsikkefrø

100 gr mandler, grofthakkede

100 gr tørrede abrikoser, grofthakkede

revet skal af 1 økologisk appelsin

Kom den kondeserede mælk i en stor gryde og varm den langsomt op. Imens blandes havregryn, kokosmel, sesamfrø, græskarkerner, solsikkefrø, grofhakkede mandler, arikoser og revet appelsinskal i en stor skål. Det hele hældes over i gryden med den lune mælk, og der røres rundt i gryden, så fyldet blandes godt.

Et rektangulært fad, ca. 20 x 30 cm fores med bagepapir, og müsli-mælkeblandingen kommes heri. Sørg for at fordele fyldet helt ud til kanterne og pres det godt sammen med bagsiden af en palet. Fugt evt fingrene med lidt vand, og brug dem til at glatte fyldet. Bag müslibaren ved 125 grader i en time og lad den herefter afkøle lidt, inden den løftes op af formen vha bagepapiret. Skær baren ud i ca. 16 små, rektangulære müslibarer med en skarp kniv, og lad dem afkøle helt, inden de pakkes i en lufttæt beholder eller enkeltvis i film.

Note. Hvis man bryder sig om det, kan man smelte lidt god, mørk chokolade og pynte müslibarene med fine striber, inden de pakkes væk.

Pin It on Pinterest

Share This