Print Friendly, PDF & Email

“Hermans Aftensmad”.

Thomas Herman. Udgivet på Politikens Forlag, 2013.

Jeg har engang brugt det meste af en dag, på at glo Thomas Herman ind i øjnene. Uden at grine! Og det er faktisk svært – i særdeleshed efter 5-7 minutter, når man begynder at få lidt paranoia på og ser hans lille smil og tænker – “Han forsøger at få mig til at grine”!

Retfærdigvis skal det siges, at der ved siden af mig stod to andre personer og udkæmpede præcis samme form for “duel on eyes” med hhv. Henrik Yde-Andersen og Anders Aagaard. Forløbet udspillede sig nemlig, da jeg sammen med 2 andre madentusiaster, var med til at optage en såkaldt “dummy” af TV3 programmet Master Chef, inden det gik i luften i sommeren 2011. For at få 100 % styr på lyd, lyssætning osv, inden de “ægte” deltagere skulle i køkkenerne, var der rigtig mange ting, der skulle testes. Blandt andet brugte vi, som nævnt ovenfor, ekstremt meget tid på at stå overfor dommerne mens der blev råbt : “Dommere og deltagere – nu står I bare stille overfor hinanden og kigger hinanden i øjnene, imens vi får styr på lyset. Værs’go”!

Dengang kendte jeg faktisk ikke Thomas Herman (eller nogle af de andre dommere), men jeg skal da ærligt indrømme, at en hel dags “stirren” har gjort sit til, at jeg ikke glemmer deres ansigter igen sådan lige med det samme 🙂 Og indimellem lavede vi jo sådan set også lidt mad i køkkenerne, som blev vurderet af dommerne, så efter at have læst Thomas Hermans seneste kogebog “Hermans Aftensmad”, er det nu blevet min tur, til at vurdere 🙂

Danskerne bruger flere og flere penge på take away, frysepizzaer og færdigretter. Der er færre og færre fra den unge generation, der er i stand til at lave mad, og der er uhyggeligt mange, for hvem et hjemmelavet aftensmåltid betyder, at branke et kyllingebryst eller en hakkebøf på panden, at røre en pulversauce med hjælp fra Knorr og smide en pose frosne kartoffelskiver i ovnen. Og det er altså synd.

Bogens hovedtema er den mad, som Thomas Herman har fået serveret, og selv har serveret som personalemad, igennem sine mange år som kok på diverse restauranter. Det er helt almindelige og velsmagende aftensmåltider, magen til dem de fleste af os spiser derhjemme, som rammer bredt, og som er både nemme og billige. Netop fordi bogen henvender sig til alle, er der forrest i bogen en række tips til, hvordan man eksempelvis håndterer fisk, hvad der bør være på tørlageret og lign. Man kan springe dem over, eller tage dem til sig, det står jo enhver frit for. Til hver enkelt opskrift knytter sig desuden en lille anekdote eller et par linjer om rettens ophavsmand/ophavssted, som jeg synes er vældig hyggeligt at læse. Det giver bogen personlighed og gør den til lidt mere, end “bare” en kogebog. Blandt andet fik afsnittet om Thomas Rodes livret (spaghetti og røde pølser med ketchup) mig til at trække på smilebåndet – men nu er det jo heller ikke så længe siden, at jeg anmeldte hans kogebog om stenalderkost 🙂

Som sagt omhandler bogen primært hverdagsmad, selvom en del af retterne bestemt også kan bruges som gæstemad. Og det kan da godt være, at man selv har en fantastisk opskrift på fx kartoffelsalat, som er gået i arv fra generation til generation, men derfor sker der vel ikke noget ved at prøve en ny variant bare en enkelt gang? Foretrækker man sin egen version, kan man jo bare gå tilbage til den, men det kunne jo også være, at man blev positivt overrasket. Derudover er bogen genial som inspiration, hvis man sidder og er helt blank for ideer til aftensmaden. Man kigger i bogen, får ideen og derefter kan man jo så vurdere, hvorvidt man foretrækker sin egen eller Thomas Hermans udgave af koteletter i fad.

Jeg synes, at bogen rammer lige derned, hvor det formentlig er tiltænkt. Den beviser, at kogebøger fra stjernekokke ikke altid udelukkende indeholder opskrifter på dyre retter med et gedigent indhold af underlige ingredienser og navne, som på forhånd har hægtet de knap så eventyrlystne af. Her er der masser af god og velkendt mad, som er lige til at gå til. Mad som man kender hjemmefra og som ikke tager en evighed at lave. Og sådan en bog er ofte lidt af en vinder – der er jo en grund til, at en af de mest solgte og elskede kogebøger stadigvæk er “God mad – Let at lave”.

Læs den hvis –

Du elsker al mulig spændende, udenlandsk og nyskabende mad, men også engang imellem bare vil “slappe af” med en klassiker, der ikke kræver flere dages forberedelse, og helst skal roses til skyerne på 3 forskellige sprog eller bør nydes i følgeskab af 5 stjernede vine.

Eller du gang på gang rækker ud efter den lette løsning i supermarkedets frysedisk eller går ind på Just Eat, fordi hjemmelavet mad er besværligt, tidskrævende og i øvrigt “kun noget min mor kan finde ud af”!

Pin It on Pinterest

Share This