Print Friendly, PDF & Email

Jeg vil lige starte med at sige, at dette her indlæg absolut ikke er skrevet i ønsket om at fremstå som en madsnob, eller på nogen måde nedgøre den måde andre mennesker laver mad på, eller de varer de bruger. Det er nærmere skrevet som en “trækken på smilebåndet” over den måde min egen, personlige smag har ændret sig, men sandelig også over den måde omgivelserne har ændret syn på forskellige madvarer og opskrifter.

Det der i første omgang satte tankerne i gang hos mig, var da jeg købte en pakke Knorr Hollandaise, fordi vi skulle have noget fisk til aften. Kæresten havde øffet om hollandaisesauce, men det var lige inden vi skulle på ferie, og jeg var så småt begyndt at tømme ud i køleskabet. Men saucen smagte absolut ikke, som jeg huskede den. Den manglede i den grad både salt og citron, og selv efter at det var tilsat, havde den en underlig melet eftersmag – på trods af at vi lod den koge nok så længe igennem på komfuret.

Og så kommer jeg unægtelig til at tænke på den gang jeg lige var flyttet hjemmefra, sammen med min ekskæreste, hvor vi altid havde et lager at Knorr saucer i køkkenskabet og spiste dem flere gange om ugen. Med velbehag!!! Har mine smagsløg virkelig ændret sig så meget, eller er det mon Knorr der har ændret i opskriften? Og med “så meget” mener jeg, “så meget” at vi smed saucen ud, og i stedet lavede en kold remouladesauce med kapers og citron. Selv kæresten kunne ikke få det ned. Og vi tilhører jo ellers begge den generation, der levede af Pommes du Chef ovnkartofler, Knorr sauce og kyllingefiletter stegt på panden, da vi flyttede hjemmefra.

 

 

Da jeg flyttede hjemmefra, havde jeg også altid bage og stegemargarine i køleskabet. Og i de fleste af mine gamle børnekogebøger bruges der faktisk kun margarine. Og det er uanset om vi snakker stegning af frikadeller, bagning af vanillekranse eller “dej” til havregrynskugler!!! I dag ser man jo stort set ikke en kageopskrift, eller opskrift i det hele taget, hvor der skal bruges margarine, og stegning foregår i smør eller olie. Og jeg har ikke haft margarine i køleskabet i sådan ca. 8 år. Men det var da helt normalt dengang.

For slet ikke at tale om Knor lasagne – og nu er det altså ikke fordi, at jeg skal skyde specielt meget til måls efter Knorr, men deres lasagner lavede jeg også en hel del af, da jeg flyttede hjemmefra. Men for et par år siden lavede kæresten én, og den smagte jo virkelig ikke af noget. Lad gå med, at der ikke er bechamelsauce i deres lasagner, for det er trods alt ikke alle, der bryder sig om det, men en smule flere krydderier i saucen, ville da ikke skade, eller er det bare mig?

Og så var der jo også den berømte lørdagskylling – kan den overhovedet købes længere, eller er den et totalt overstået kapitel?

Jeg kan da umuligt være den eneste, der har oplevet at noget man spiste i gedigne mængder tidligere, pludselig har mistet sin tiltrækning eller nærmest “forsvinder” ud i glemslen? Man tænker tilbage, man mindes og man længes, men når man smager, så finder man ud af, at minderne måske har farvet det hele lidt lysegrønt.

Selvfølgelig ændrer man sig jo med årene, og jeg er da heller ikke i tvivl om, at vi danskere generelt er begyndt at gå mere og mere op i smag og kvalitet, hvilket er skønt, men jeg havde ikke troet, at mine smagsløg kunne ændre sig så meget. Hvem ved – om 10 år sidder jeg måske og rynker på næsen af kogt pasta og synes at det er underligt blødt og slimet 😉

Pin It on Pinterest

Share This