Print Friendly, PDF & Email

Så er jordbærsæsonen for alvor over os og det betyder pluk-selv i vores familie. Så i går begav vi os mod Tågelund, som ligger lige udenfor Vejle, hvor de har fine pluk-selv bær (hele 4 forskellige sorter) til meget rimelige priser. En god halv time tog det os at plukke 7,5 kg lækre, modne jordbær, som vi måtte slippe den fyrstelige sum af 150 kr for. Det kan da vist ikke siges af være dyrt. Vel hjemme igen blev bærrene nippet, skyllet og frosset ned i poser á 250 gr eller 500 gr. På den måde er det nemt lige at tage en pose op af fryseren, når trangen til jordbærgrød, trifli eller noget helt tredje melder sig i løbet af vinteren. Endelig kan man jo også lave marmelade af frosne bær, hvis lageret skulle slippe op.

 

 

Det var dog ikke alle jordbærrene, der røg i fryseren med det samme, for jeg skulle lige bruge en lille portion til en omgang jordbærmarmelade. Vi har stadig nogle glas stående af den “sædvanlige” jordbærmarmelade med hyldeblomster, så denne her gang har jeg i stedet ladet jordbærrene få følgeskab af et par stængler rabarber fra mine forældres have og en god, fed vanillestang – og det blev marmeladen bestemt ikke ringere af.

Jordbær-rabarbermarmelade med vanille.

4 mellemstore glas.

500 gr jordbær, nippede og skyllede

250 gr rabarber, skyllede og skåret i tynde skiver

450 gr sukker

1 vanillestang

2-3 tsk geleringspulver

3 spsk sukker

Evt. atamon til skylning/sterilisering af sylteglas.

Jordbær og rabarber kommes i en gryde sammen med sukkeret. Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. Mas kornene ud i lidt sukker på et skærebræt, så kornene skilles ad. Kom vanillesukkeret og den tomme vanillestang i gryden. Kog bærrene i 10-15 minutter, til frugten er kogt ud og sukkeret er smeltet. Imens skoldes syltetøjsglassene og lågene med kogende vand og evt. atamon. Skum evt. marmeladen, hvis der samler sig meget skum på toppen, men det meste forsvinder igen, når marmeladen køler af. Rør geleringspulveret sammen med sukkeret i en lille skål. Tag gryden af varmen og rør geleringspulver/sukkerblandingen i gryden under omrøring. Sæt derefter gryden tilbage på blusset og kog den op i ca. 30 sek. under omrøring. Hæld den kogende marmelade på de skoldede glas og sæt lågene på. Opbevar marmeladeglassene tørt og ikke for varmt.

Note. Hvis man vil tjekke konsistensen på den færdige marmelade, kan man tage lidt af den kogende marmelade fra gryden på en teske og smøre den ud på en lille tallerken. Herved køler den lynhurtigt og så kan man danne sig et indtryk af den færdige konsistens. På den måde er det meget nemt, at tilsætte lidt ekstra geleringsmiddel og koge op igen, hvis konsistensen er lidt for tynd.

Marmeladen smager skønt, smurt på ristet franskbrød eller ovenpå en ostemad, men den er også god til pandekager, vafler og æbleskiver, eller ovenpå yoghurt.

Pin It on Pinterest

Share This