Print Friendly, PDF & Email

chokoladeboller-1-1024x726-1-1024x726

Dette her er, uden overdrivelse, de bedste chokoladeboller, jeg nogensinde har bagt. Store, bløde, lette og luftige og spækket med chokolade og så smager de fantastisk, når de serveres nybagte og lune. Man kan sagtens spise dem uden noget som helst til, men de smager også godt, hvis de smøres med lidt smør og evt. får følgeskab med en god kop te.

Jeg har brugt 60 % mørk chokolade, men bollerne kan også sagtens bages med chokolade med en højere eller lavere kakaoprocent, eller man kan bruge grofthakket mælkechokolade, hvis det er mere aktuelt. Det vigtigste i denne her opskrift er faktisk ikke chokoladen, selvom den selvfølgelig også spiller en væsentlig rolle i chokoladeboller, men den egentlig grund til at bollerne bliver så lækre, bløde og lette er hæve metoden. Jeg lader dem nemlig hæve ved damp, ligesom når jeg bager burgerboller og hveder og det giver altså lige lidt ekstra til konsistensen.

Så selvom det måske kan synes lidt besværligt at skulle koge vand og hælde det i et fad i bunden af ovnen under hævningen af bollerne, så skal man absolut ikke undervurdere det. I bagerierne har de store hæve skabe – kaldet raske skabe, hvor brød og boller hæver lunt og fugtigt, hvilket gør dejen blød og blævrende, inden den sættes i ovnen, men sådan nogle har vi jo ikke i almindelige køkkener og så må man trylle lidt, for at få bagværket lige så let og luftigt som bagerens.

 

 

Jeg fik 12 pæne, store boller ud af portionen, men man kan med fordel lave 16 mindre boller, hvis de skal bruges til børn eller folk med en mindre appetit på chokoladeboller end mig – jeg spiser nemlig 2 stk af disse uden problemer.

Store bløde chokoladeboller

12 store eller 16 mindre.

2 dl mælk

100 gr smør

50 gr gær

1 knsp salt

45 gr sukker

2 æg

75 gr chokolade, grofthakket

ca 500 gr hvedemel

Lun mælken og smelt smørret heri. Rør gæren ud i blandingen og tilsæt salt, sukker, æg og til sidst grofthakket chokolade. Sørg for, at blandingen ikke er for varm, når chokoladen røres i – så vil chokoladen smelte. Rør melet i og ælt godt til dejen er blank og smidig. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca 45-60 minutter. Slå dejen ned og ælt den let igennem, inden den deles i 12 klumper. Tril hver klump til en bolle og sæt dem på en bageplade. Pas på med at sætte dem for tæt, så vokser de sammen.

Sætpladen i ovnen, (ovnen skal ikke tændes) og sæt et fad i bunden af ovnen. Hæld kogende vand i fadet og luk ovnlågen. Lad bollerne hæve ved dampen i ca. 30 minutter, til de er vokset til dobbelt størrelse og er let “blævrede”. Tag bollerne og vandfadet ud af ovnen og varm den herefter op til 175 grader. Vandfadet skal ikke bruges mere. Bag bollerne i 10-12 minutter ved 175 grader til de er gyldne og gennembagte. Lad de store, bløde boller køle let af på ovnristen, inden de serveres nybagte og lune.

Pin It on Pinterest

Share This