Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Syltede agurker – opskrift på syltede drueagurker.

18 kommentarer
Syltning
Gå direkte til opskriften
Opskrift syltede agurker

Jeg har vist tidligere omtalt det næsten religiøse forhold, vi har til syltede agurker i min familie. Her er virkelig tale om tilbedelse på et højt plan, men det skal vel at mærke være de hjemmelavede af slagsen. De købte får ikke så mange bønner med på vejen 🙂 Sidste år prøvede jeg jo at lave hjemmelavede, syltede agurker for første gang og det var sådan en stor succes, at jeg har kastet mig ud i disciplinen igen i år.

Det er overhovedet ikke svært at sylte sine egne agurker – men det er noget af en kamp at skaffe agurkerne. Da jeg var mindre, kunne man stadig finde dem rundt omkring i diverse grøntbutikker, men det har åbenbart ikke været “in” at sylte i de senere år, for drueagurkerne har været nærmest umulige at opdrive her i omegnen af Vejle. Jeg skal ikke kunne sige, om det med at sylte måske igen er ved at komme på mode, takket være personer som Bonderøven m.fl., for så er der måske en mulighed for, at de kan findes i Torvehallerne i KBH eller lign steder, men jeg selv må i hvert fald en tur over grænsen til Citti, hver gang jeg skal sylte agurker.

Agurkerne har sæson her i efteråret omkring september og oktober måned og det er vigtigt, at det er drueagurker man får fat i. Skoleagurker, som man kan købe i de fleste supermarkeder, er slet ikke det samme, selvom de ligner hvad størrelsen angår. Jeg havde som sagt succes med sidste års opskrift, så den har jeg brugt igen. Hvis det fungerer perfekt, hvorfor så pille ved det? 😉

Opskrift syltede agurker
Ingen bedømmelser

Syltede agurker

Hviletid23 days
Samlet tid23 days 30 minutter
Antal: 4 glas (1 kg)

Ingredienser

  • 1 kg små drueagurker
  • 1 liter vand
  • 100 gr salt

Eddikelage

  • 1 liter eddike (jeg bruger lagereddike)
  • 500 gr sukker
  • 1 spsk sennepsfrø
  • 10 sorte peberkorn
  • 4 stk små, røde, tørrede chili (kan udelades)
  • 4 dildskærme
  • atamon (eller ren alkohol, fx vodka)

Fremgangsmåde

  • Skyl agurkerne, fjern stilk og blomst og prik dem med en gaffel i begge ender.
  • Hæld vandet i en skål, opløs saltet heri og kom agurkerne i skålen. Læg en tallerken over som pres, og lad agurkerne trække 1-2 døgn på køl.
  • Kom eddike, sukker, sennepsfrø, peberkorn og chili i en gryde og bring det i kog.
  • Skold 3-4 sylteglas i kogende vand og skyl dem evt. med atamon (eller alkohol) efter anvisning på flasken.
  • Hæld saltlagen fra agurkerne, dup dem tørre og fordel dem i sylteglassene sammen med dildskærmene.
  • Hæld den varme eddikelage over agurkerne og fordel krydderierne nogenlunde lige i glassene.
  • Dæk glassene til med et rent viskestykke og lad agurkerne afkøle helt, inden lågene skrues på. Lad agurkerne trække i minimum 3 uger, inden de spises.
  • Har man været grundigt med skoldning/skylning af sylteglassene, kan agurkerne sagtens holde i 6-12 måneder ved stuetemperatur. De er ikke fryseegnede.
 

Noter til opskriften. 

 
De røde, tørrede chilier som indgår i opskriften, findes ofte i poser med syltekrydderier. De bidrager med et lille “kick” til de syltede agurker, men kan de ikke skaffes, eller vil man hellere have helt traditionelle agurker, så kan de sagtens udelades. 
 

Og hermed er der så for alvor taget hul på syltesæsonen herhjemme. Ok, jeg ved godt, at jeg har lavet lidt marmelade med jordbær henover sommeren, men det er først, når jeg kommer i gang med agurker og lign, at jeg virkelig føler at syltesæsonen er skudt i gang. Sidste år lavede jeg asier, men jeg fik dem vist aldrig på bloggen. Det må jeg hellere få gjort noget ved i år, ligesom jeg også har planer om at prøve kræfter med at sylte rødbeder. Det har jeg aldrig gjort selv, men jeg har tit været med, når min mor syltede rødbeder, så jeg forestiller mig, at det må være nogenlunde til at gå til for mig 🙂

Og nu vil jeg smutte op til mine forældre og låne lidt tråd og en nål. Jeg skal til introfest på skolen i morgen og skal klædes ud som kannibal til lejligheden. Jeg er virkelig ikke nogen ørn til at sy og kan ikke engang tråde en symaskine, men jeg har indkøbt et stykke leopardplettet stof, som jeg skal iføres sammen med et par leggins og en sort top. Heldigvis kan jeg så slippe udenom de helt store kostumefrembringelser på den måde, men jeg slipper vist ikke for at give stoffet et par enkelte sting i siderne og så må det vist være det 🙂

Subscribe
Notify of
18 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
A + K = ♥
10 år siden

Syltede agurker holder bare – især de hjemmefixede af slagsen! Yumyum.

– Anne

Elsebeth
10 år siden

Anne, gå du roligt i gang med at sylte rødbeder; det er endnu nemmere/hurtigere 🙂 Men brug endelig ikke peberrod fra egen have. Det gjorde jeg det første år med egen have, og de er så stærke, at de ødelagde hele baduljen, selvom der kun kom lidt i hvert glas 🙁
Det er godt at vide, hvor man kan hente det, man ikke kan købe i Danmark. Du skulle prøve torvet i Flensborg ved lejlighed – onsdag og lørdag indtil kl 13 (og nogle lidt længere). Her henter min søn sine hestebønner.
Jeg havde held i sprøjten med at lave dine hveder med 1/5 fuldkornsmel i. Eksperten er meget begejstret 🙂 Så nu har jeg sowohl mit als auch ohne!
Elsebeth

Lasse Pedersen
2 år siden
Svar  Elsebeth

Goddag Anne
Min kone og jeg har gennem flere år dyrket og syltet druge agurker fra egen nyttehave, og selv gjort er velgjort, de har i mange tilfælde åbnet “dører” for mig både privat og på job. Ja det er jo altid godt at være på god fod med sin omverden.
Du skriver at det af og til er svært at finde druge agurker og at de ligner skole agurker.
For ca. 35 år siden kom min kone hjem med opskriften på : råsyltede salat agurk da vi i vort drivhus var ved at blive kvalt i salat og skole agurker, det år høstede vi langt over 100 salat agurker opskriften var, fandt jeg langt senere ud af var Kirsten Hüttemayer ‘s nok derfor de hedder : Kirstens råsyltede salat agurk. Flere år senere har jeg genoptaget slutningen og Ja jeg har “bøjet” slutningen’s opskriften lidt med mere salt, chili og hvidløg .
Prøv det, opskriften er let at finde under Kirsten Hüttemayer

Mange hilsener

Lasse i Brøndby

Vibeke Frederiksen
6 år siden

Hej,
Ved ikke hvem jeg ellers skal spørge – du er så god med dine opskrifter – har syltet drueagurker men de er blevet for sure – kan jeg tilsætte en spiseske sukker / sirup til hvert glas eller hvad gør jeg ??

Vibeke Frederiksen
6 år siden

Tak for svar – det vil jeg forsøge – sukkersirup lyder godt !!! Jeg har googlet, men der kommer ikke rigtig noget frem…

Louise
3 år siden

Kan agurkerne skæres i skiver og syltes på samme måde eller skal de syltes hele? 🙂

Ole Mejlby Jørgensen
5 år siden

Tak for sylteopskrift på både asier og agurker. Jeg fulgte din opskrift (næsten) 100%.
Tilsatte også lidt peberrod og hvidløg.
Det hele var på glas 24. juli og derfor har vi smagt på dt i dag til søndagsfrokost.
Balancen mellem surt, sødt og salt er helt perfekt:-) Enste problem er at jeg ikke syltede dobbelt så meget, for det bliver vist hurtigt spist (2 kilo af hver)…

John
5 år siden

Hej jeg her fuldt den opskrift i flere år og har lige lavet den igen, men de gav en eftersmag af bitterhed, kan det være de har været for store og at jeg ikke fjernede kernerne, ellers har jeg haft stor succes med dem de andre år hilsen John

Anne
4 år siden

Hej,

Har netop lavet nogle dejlige agurker og fuldt dit råd med at lade glassene køle ned under et viskestykke inden lågene lukkes.

De fleste andre opskrifter anbefaler dog, at lågene skrues på med det samme. Er der en grund til du anbefaler det modsatte?

Tænker at der opstår et bedre/mere holdbart tryk, hvis de lukkes med det samme… ?