Print Friendly, PDF & Email

Nytårsaften skal maden altså bare være lidt ud over det sædvanlige og mange af os disker da også op med minimum 2 retter og oftest en 3 eller måske oven i købet en 4 retters menu. Ofte bliver der serveret noget med fisk, hvilket jeg synes er meget lækkert, men der findes jo også dem, som ikke kan fordrage fisk, fx min far – derfor har jeg både medtaget forretter med og uden fisk samt et par supper i mit bud på, hvad man fx kan servere som forret på årets sidste aften.

 

 

Her ovenover ses vores forret fra nytårsaften 2012, som var en tunmousse med røget bornholmer laks og rejer og den kommer faktisk til at gå igen i år for old school eller ej, så er en tunmousse altså noget der holder i vores familie 🙂

Muslinger kan man købe rigtig mange steder omkring nytår – både hos fiskehandleren og i supermarkederne. Muslinger er noget af det, der deler vandende – enten elsker man dem, eller også kan man virkelig ikke fordrage dem. Men er man kommet til at invitere muslingeelskere til nytårsaften, så er hvidvinsdampede blåmuslinger noget af en drømmeforret.

Hvis man vil være lidt mere avanceret, kan man koge muslingerne på forhånd og åbne dem og i stedet servere gratinerede blåmuslinger med hvidløg for sine gæster. Serveret med et glas koldt hvidvin er det en himmerigs mundfuld. Muslingerne kan også laves af rester, hvis man har serveret hvidvinsdampede blåmuslinger nytårsaften, men har fået nogle til overs.

Rejer er også en oplagt forret – her er det indbagte tigerrejer med hvidløgs og persillesmør. De her rejer har den fordel, at de kan forberedes i forvejen og bare skal bages i ovnen inden servering.

Man kan også lave en old school rejecocktail eller som her en rejesalat med mango og chili. Den søde mango og den stærke chili går fantastisk godt til rejerne og med en bund af salat og lidt sprødt flute “on the side” er den forret hjemme. Igen en ret der kan forberedes og bare skal samles inden servering. Det er vigtigt, at man venter med at samle salaten, så chilien i dressingen ikke trækker ud i rejerne og mangostykkerne og overdøver deres fine smag.

Endelig kan man servere en uhyre simpel og lækker forret, nemlig gratinerede hvidløgsrejer. En håndfuld rejer blandes med lidt hvidløgssmør, salt og peber og gratineres med ost i en lille cocotte i ovnen. Igen en forret der kan forberedes og bare skal bages inden servering og med en skålfuld blandede salatblade og lidt brød ved siden af er det en både lækker og tilpas forret.

Er man ikke til fisk overhovedet, eller vil man bare have noget helt enkelt, går man jo sjældent galt i byen med en helt klassisk bruschetta med tomat og basilikum. Måske er der ikke så meget smag i tomaterne på denne her tid af året som om sommeren, men hvis man køber nogle ordenlige cherry eller blommetomater, så er smagen nu alligevel god nok til, at man kan få nogle lækre og velsmagende bruschetta’er ud af det.

En anden klassiker er en tartelet med høns i asparges og hvis ikke man har forspist sig i dem til diverse julefrokoster i december, er det rigtig rigtig lækkert med sådan et par stykker til forret. Specielt hvis man kører en retro eller moderne mormor menu.

Endelig er der jo mulighed for at servere en let suppe af sæsonens grønsager og ligesom med de andre forretter, kan suppen forberedes i forvejen og skal bare varmes inden servering. Her en kartoffel-jordskokkesuppe med persillepesto, som om noget er aktuelt lige nu. Denne er som sagt med persillepesto, men man kunne selvfølgelig også give den et drys af sprødstegt bacon, lufttørret skinke eller chorizo.

En anden af de grønsager, som er meget aktuelle lige nu er græskarrene, som giver en skøn, cremet og blød græskarsuppe med den flotteste farve. Og med en klat creme fraiche og et nip chili er suppen helt uimodståelig. Ønsker man ikke suppe til forret, er det jo også en mulighed at lave en portion varm suppe til natmad – når man har stået udenfor og set på fyrværkeri og er blevet lidt kold, er det dejligt at komme indenfor og få en tallerkenfuld varm suppe. Evt. med nogle lækre, hjemmebagte suppebrød til.

Pin It on Pinterest

Share This