Print Friendly

De her skønne ingefær småkager bagte jeg for første gang sidste år til jul og de var så stor en succes, at de også er blevet bagt i år. Sådan er det med småkage-repertoiret i vores familie – vanillekranse og brunkager er faste indslag og derudover er der løbende udskiftning. Nogle varianter holder kun en enkelt jul og andre flere, indtil der dukker noget nyt og spændende op. Men jeg har nu på fornemmelsen, at de her ingefærkager kommer til at blive gengangere en hel del år endnu, for de smager ganske enkelt helt fantastisk.

Er man den mindste smule til sprøde og julekrydrede småkager med en snert af ingefær, så kan jeg kun opfordre til, at man afprøver denne opskrift. Selve dejen er utrolig nem at lave – det nemmeste er selvfølgelig at samle dejen i en køkkenmaskine, men ejer man ikke en sådan, tager det heller ikke mange minutter at samle dejen i hænderne. Derefter er det bare at trille dejen til en pølse og lægge den på køl, hvorefter den kan skæres i skiver og bages. Voila – så er der julekager med smæk på smagen til både voksne og de lidt større børn, der ikke er bange for krydderier.

 

 

Sprøde ingefærkager.

Ca. 80-100 stk.

250 gr mel

2 spsk stødt ingefær

2 tsk natron

200 gr smør

100 gr rørsukker

150 gr sukker

2 spsk mørk sirup

1 æggeblomme

Mel, ingefær og natron sigtes sammen og smørret smuldres heri. Rørsukker, sukker og sirup tilsættes og dejen samles med æggeblommen. Bruges der køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og dejen røres herefter sammen. Rul dejen til 2-3 pølser med diameter som en 5 krone og pak dem i film. Lad pølserne hvile i køleskabet til de er kolde og skærefaste – evt. til næste dag men også gerne længere. Dejen kan sagtens holde sig i minimum 1 uge, så kagerne kan faktisk bages over flere omgange.

Skær dejen i skiver på ca. 3 mm med en skarp kniv og læg dem på bageplader med lidt afstand imellem, da de flyder let ud. Bag kagerne i 7-8 minutter ved 200 grader. Kagerne vil først hæve op og derefter falde sammen – herefter er de færdige. Lad kagerne hvile på bagepladen ca 5 minutter, før de forsigtigt løftes over på en rist og køler helt af, inden de pakkes i en lufttæt beholder eller en kagedåse.

Nu er der kun godt 1 time tilbage, inden vi når midnat og dermed officielt tager fat på december måned. Jeg har været alene hjemme her til aften, for kæresten er til julefrokost på sit arbejde, men jeg har hygget mig og har fået hele huset pyntet til jul, så nu er alting klart og parat. Desuden har jeg været en tur i skoven og hente en masse forskellige slags gran, mos og kristjørn og derefter lavet en juledekoration til kalenderlyset og hængt adventskransen op og så har jeg hørt en masse julemusik samtidig.

I morgen kommer hele min familie til 1. søndag i advents hygge med hjemmelavet gløgg, æbleskiver, juleslik, klementiner og diverse hjemmebagte julesmåkager. Derudover er der kaffe og te samt kolde julebryg og sodavand, så jeg tror ikke, vi kommer til at mangle noget. Ideen med at julehygge den 1. søndag i advent kom jeg på sidste år og det var sådan en succes, at vi gentager den i år. Sidste år blev der spist og snakket og flettet masser af stjerner og hjerter, samt lavet diverse kreative dekorationer og hjemmelavet natur-julepynt. I morgen ved jeg, at der skal koges store, tykke klejner og bages finskbrød og selvfølgelig snakkes, men ellers ved jeg ikke, hvad resten af familien medbringer af interessante projekter, udover at min mor har mumlet noget om nogle ståltrådsjuletræer med kugler og kogler på. Det lyder spændende, men jeg må jo væbne mig med tålmodighed, til de er færdiglavede engang i morgen.

Pin It on Pinterest

Share This