Print Friendly, PDF & Email

Det er ikke så mange gange, jeg har bagt klejner til jul, for selvom jeg synes, de smager vældig godt, så får jeg også hurtigt nok. Jeg skal ikke have mere end et par stykker, før lysten er styret og så smager de altså også bare bedst, når de er helt frisklavede – det er knap så sjovt at spise dem, hvis de efterhånden har et par dage på bagen, selvom man kan lune dem i ovnen eller komme dem på brødristeren. Man kan selvfølgelig vælge at lave dejen og forme klejnerne, for derefter at fryse dem ned og koge en lille portion ad gangen, men jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg ikke får varmet olie op for at koge 4 klejner og så er projektet jo ligesom lidt spildt.

Derfor er de klejner, jeg får spist i julen, som regel købt hos en bager og selvom de er udemærkede, så smager de altså ikke, ligesom dem man bager selv, det må jeg jo erkende. Så da vi holdt adventshygge sidste søndag, havde jeg lavet en portion dej til klejner, som vi fik vredet og kogt og derefter delte imellem os. På den måde fik alle en lille portion klejner med hjem, der ikke var større, end at de kunne spises over et par dage.

Bager man klejner efter denne her opskrift, så bliver de store og tykke og lige som jeg foretrækker dem – jeg synes nemlig ikke, at de skal være småkagesprøde og tynde, men derimod sprøde udenpå og let bløde i indeni. Og så er de smagt til med masser af citronskal og kardemomme. Sådan skal en rigtig klejne nemlig være i min verden.

Store klejner med citronskal og kardemomme.

Ca. 40-50 stk.

500 gr hvedemel

1/2 tsk hjortetaksalt

1/2 tsk kardemomme

1 nip salt

125 gr smør

3 spsk fløde

3 æg

175 gr sukker

2 spsk revet citronskal

1 pk. palmin eller 1 L smagsneutral olie, fx rapsolie til kogning.

Bland hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og salt i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt fløde, æg, sukker og citronskal og ælt dejen sammen. Hvis man benytter en køkkenmaskine´, kommes alle ingredienserne i skålen og dejen røres til den har samlet sig. Lad dejen hvile på køl i ca. 1 time. Den afkølede dej udrulles til et rektangel med ca ½ cm tykkelse på et meldrysset bord. Skær herefter dejen i strimler á ca 3 cm på langs med en klejnespore – et pizzahjul eller en kniv kan også bruges. Skær så dejen på skrå, så der dannes små, rudeformede firkanter á ca 3 x 8 cm – faconen minder en smule om ruderne i et kortspil. Skær en lille revne i midten af hver firkant og træk den ene af firkantens spidser igennem revnen, så klejnen snoes/vrides.

Opvarm palmin eller olie i en lille gryde. Når det syder omkring en tændstik, er olien klar – det er vigtigt, at olien er varm nok, når klejnerne kommes i gryden, da de ellers vil suge mere fedt end nødvendigt. Kog klejnerne (kun et par stykker af gangen – ellers falder oliens temperatur) til de er gyldne. Vend dem et par gange undervejs og lad dem herefter afdryppe på fedtsugende papir. Klejnerne kan holde sig op til en uge i en lufttæt bøtte, men de smager bedst, imens de er nogenlunde friskbagte.

Note. Det kan være lidt svært at forklare på skrift, hvordan en klejne skæres og vrides. Kig evt. på denne her video, som jeg har fundet på youtube.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)

Pin It on Pinterest

Share This