Print Friendly, PDF & Email

Det er ikke så mange gange, jeg har bagt klejner til jul, for selvom jeg synes, de smager vældig godt, så får jeg også hurtigt nok. Jeg skal ikke have mere end et par stykker, før lysten er styret og så smager de altså også bare bedst, når de er frisklavede, så jeg gider ikke spise dem, hvis de er mere end et par dage gamle. Jeg ved godt, at man kan lave dejen og forme klejnerne, for derefter at fryse dem ned og koge en lille portion af gangen, men jeg kender mig selv godt nok til at vide, at jeg ikke får varmet olie op for at koge 4 klejner og så er projektet jo ligesom lidt spildt.

Derfor er de klejner, jeg får spist i julen, som regel købt hos en bager og de smager altså ikke, ligesom dem man bager selv, det må jeg jo erkende. Så da vi holdt adventshygge sidste søndag, havde jeg lavet en portion dej til klejner, som vi fik vredet og kogt og derefter delte imellem os. På den måde fik alle en lille portion klejner med hjem, der ikke var større, end at de kunne spises over et par dage.

 

 

Klejnerne bliver store og tykke – sprøde udenpå og let bløde i indeni. Og så er de smagt til med masser af citronskal og kardemomme. Sådan skal en rigtig klejne nemlig være i min verden.

Store klejner med citronskal og kardemomme.

Ca. 50 stk.

500 gr hvedemel

1/2 tsk hjortetaksalt

1/2 tsk kardemomme

1 nip salt

125 gr smør

3 spsk fløde

3 æg

175 gr sukker

2 spsk revet citronskal

1 pk. palmin eller smagsneutral olie til kogning.

Bland hvedemel, hjortetaksalt, kardemomme og salt i en skål og smuldr smørret heri. Tilsæt fløde, æg, sukker og citronskal og ælt dejen sammen. Hvis man benytter en køkkenmaskine´, kommes alle ingredienserne i skålen og dejen røres til den har samlet sig. Lad dejen hvile på køl i ca. 1 time, inden den udrulles i 1/2 cm tykkelse. Skær dejen ud med en klejnespore, et pizzahjul eller bare en kniv og vrid den til klejner.

Opvarm palmin eller olie i en lille gryde. Når det syder omkring en tændstik er olien varm nok. Kog klejnerne (kun et par stykker af gangen – ellers falder oliens temperatur) til de er gyldne. Vend dem et par gange undervejs og lad dem herefter afdryppe på fedtsugende papir. Klejnerne kan holde sig op til en uge i en lufttæt bøtte, men de smager bedst, imens de er nogenlunde friskbagte.

Note. Det er vigtigt, at olien er varm nok, når klejnerne komme i gryden, ellers suger de for meget fedt og det smager ikke godt. Stiger klejnerne ikke relativt hurtigt op til overfladen, er olien ikke helt varm nok.

Pin It on Pinterest

Share This