Print Friendly, PDF & Email

På årets sidste aften skal der gøres lidt ekstra ud af maden og selvfølgelig også desserten. Og i år stod min far og jeg for den i samarbejde og valget faldt på en lækker mandelbund med 2 slags hjemmelavet is, jordbær og vanille, og chokoladepynt og frysetørret hindbær på toppen.

Jeg bagte bunden og da der er tradition for, at det er min far der er “is-mesteren” i vores familie, var det selvfølgelig ham, der lavede de 2 slags is og lagde hele herligheden sammen til en islagkage. Den sidste pyntning stod jeg for og så var den klar til servering.

 

 

Islagkage med 2 slags is og mandelbund.

8 pers.

3 æggehvider

150 gr sukker

150 gr mandler

Pisk hviderne helt stive, tilsæt sukker og pisk massen til marengs. Blend mandlerne til groft mandelmel – jeg gav mine en tur med bamix’en, og bland dem i marengsen. Sæt en springform, ca. 22 cm i diameter, uden bund på en bageplade med bagepapir og for kanten af springformen med en strimmel bagepapir. Fordel mandelmarengsen i springformen og bag bunden ved 170 gr i 45 minutter, til bunden er gennembagt. Lad bunden afkøle, men lad være med at fjerne den fra formen, da isen skal placeres ovenpå.

Iscreme.

4 bg. past. æggeblomme

ca. 8 spsk. sukker

1 vanillestang

4 bg past. æggehvider

1 L piskefløde

250 gr frosne, optøede jordbær

Desuden lidt mørk chokolade og frysetørret hindbær til pynt.

Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps i en skål. Skrab vanillekornene ud af vanillestangen med en lille kniv og mas dem ud i et nip sukker på et skærebræt, så kornene skilles ad. Rør vanillesukkeret i æggesnapsen. Pisk æggehviderne helt stive i en anden skål og piskefløden til blødt skum i en tredje skål. Vend æggesnapsen og de stive æggehvider rundt med flødeskummet og kom iscremen i en ismaskine. Har man ikke en ismaskine, sættes cremen i fryseren og der røres jævnligt rundt i cremen under indfrysningen, så der ikke dannes iskrystaller. Når isen er blevet til blød soft ice fordeles halvdelen i et jævnt lag på mandelbunden og den sættes i fryseren. Jordbærrene blendes til púre med en stavblender og tilsættes den sidste halvdel af isen, som ligeledes køres til blød soft ice. Jordbærisen fordeles ovenpå vanilleisen på mandelbunden og glattes pænt og det hele sættes i fryseren til den skal serveres.

Islagkagen tages ud af fryseren ca. 15 minutter før servering. Smelt chokoladen over vandbad og kom den i et lille kræmmerhus eller en frysepose. Sæt kagen på et fad, fjern springformen og fjern strimlen af bagepapir. Klip et lille hul i sprøjteposen og pynt kagen med et fint chokoladegitter og lidt frysetørrede hindbær.

Resten af menuen stod på blandede, saltede og krydrede nødder og grovchips til dronningens nytårstale. Tunmousse med røget, bornholmsk laks, rejer og creme fraiche dressing med dild og citron til forret. Grillet kalvefilet med dobbeltbagte kartofler, rødvinssauce og waldorfsalat til hovedret og så ovenstående islagkage til dessert.

Derefter fik vi kaffe og konfekt og så bestemte vi os for, også at spise kransekagen til kaffen. Vi plejer faktisk at gemme den til champagnen kl. 24, men for at være helt ærlig, så plejer der ikke at være nogen, der kan spise særlig meget af den, når vi kommer dertil og så er det jo lidt spildt. I år blev den stort set spist, så for fremtiden bliver kransekagen afgjort serveret allerede til kaffen.

Endelig fik vi brød og lidt forskelligt pålæg til natmad, blandt andet små frikadeller og hjemmelavet rullepølse med rå løg og så kom vi i seng ved 03.30 tiden. Vi var 8 mennesker og vi havde en skøn, hyggelig og sjov aften og nød hinandens selskab. Og nu glæder vi os til at tage hul på 2014.

Pin It on Pinterest

Share This