Print Friendly, PDF & Email

I går og i dag har jeg haft undervisningsfri fra skole – det betyder faktisk, at jeg forventes at sidde derhjemme og studere, hvilket jeg da også gør, men indimellem laver jeg også andre ting. Fx går Villy og jeg en hel del ture, både lange, knap så lange og korte. I dag blev vi fanget af en regnbyge på en af vores længere ture, så vi måtte lige tørres lidt, da vi kom hjem og så var det, at trangen til noget varmt at drikke og nybagte boller med ost meldte sig.

Jeg har sådan en form for løs opskrift på grovboller i hovedet – den går i al sin enkelthed ud på, at jeg hælder 3 dl lunkent vand og 1/2 pk. gær, lidt salt og lidt sukker i en skål og så tilsætter jeg forskellige slags mel, gryn og kerner til dejen har konsistens som meget tyk grød. Derefter sættes dejen til hævning og så sætter jeg bollerne på en bageplade ved hjælp af en ske dyppet i koldt vand. Bollerne efterhæver og bager i ca. 20 minutter ved 200 grader og derefter kan jeg få lune boller – that’s it!

Ingen æltning, ingen rengøring af bordplade, ingen afvejning af forskellige ingredienser og stort set intet arbejde. Det er i sandhed en opskrift efter mit hjerte. Jeg tilsætter gerne lidt af hvert til bollerne, afhængigt af hvad der er i skabe og skuffer selvfølgelig. Der er altid hvedemel samt en form for groft mel i dejen – fuldkornshvede, groft speltmel, grahamsmel eller lign. Desuden tilsætter jeg også ofte lidt durumhvede, for at gøre bollerne seje og sprøde i konsistensen. Havregryn, solsikkefrø, græskarkerner, hørfrø eller sesam kommer jeg også gerne i, ligesom der nogle gange sniger sig en groftrevet gulerod eller rødbede eller lidt hasselnødder og rosiner i dejen. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.

Hvis nu ikke man har mod på at køre freestyle den første gang, så har jeg rent undtagelsesvis vejet alle ingredienserne, da jeg bagte bollerne i dag. Så kan man jo starte med at afprøve min opskrift og derefter udvikle sin egen hen af vejen.

Go’e grove boller.

10 stk.

3 dl lunkent vand

1/2 pk gær

2 tsk groft salt

2 tsk flydende honning

1 gulerod, groftrevet

100 gr havregryn

100 gr fuldkornshvede eller andet groft mel

100 gr durumhvede

125 gr hvedemel

Rør gæren ud i vandet i en stor skål og tilsæt salt og honning. Tilsæt revet gulerod og de forskellige slags mel og gryn. Rør dejen sammen til konsistensen minder om en tyk grød. Dæk skålen til og lad dejen hæve i 1 time. Herefter formes boller af dejen ved hjælp af en spiseske dyppet i koldt vand. Lad bollerne efterhæve på pladen i 15 minutter og bag dem derefter ved 200 grader i ca. 20 minutter, til de er gyldne og gennembagte – bagetiden afhænger lidt af, hvilke ingredienser der er kommet i dejen, men en god tommelfingerregel er, at det skal lyde hult, når man banker en bolle under bunden – så er de færdige. Lad bollerne afkøle på ovnristen og nyd dem lune eller kolde.

Pin It on Pinterest

Share This