Print Friendly, PDF & Email

Gennem mange års arbejde i forskellige bageriudsalg, og dermed også bagerier, har jeg lært en hel del tips og tricks til, hvordan de forskellige bagerfavoritter fremstilles og jeg har således lavet både romkugler/trøfler og træstammer tidligere og blogget om dem.

I går lavede jeg så for første gang studenterbrød – jeg ved egentlig ikke, hvorfor jeg ikke har lavet sådan en portion tidligere, for det er virkelig ikke sværere end at lave træstammer, men lejligheden har nok ikke budt sig, tænker jeg. Det gjorde den så i går, da jeg havde lovet at lave en kage til min moster, som skulle have den med på weekend.

Jeg tog udgangspunkt i min ultra nemme og hurtige opskrift på romkugler og så lavede jeg tredobbelt portion. Bunden er en helt almindelig, sød mørdej – jeg bagte en bund efter samme opskrift, som når jeg bager hindbærsnitter og lod den blive helt kold, inden jeg fordelte en god hindbærmarmelade og derefter romkuglemassen øverst.

Et studenterbrød skal jo have en vis højde og romkuglemassen skal trykkes godt ned på bunden for at blive nogenlunde jævn over det hele. Dette kan være nemmest, hvis man har en ramme rundt om kagen, så romkuglemassen afgrænses. Selv bruger jeg en bundløs, firkantet kageform, som jeg lægger ned omkring mørdejsbunden, hvorefter jeg smører marmelade på, trykker romkuglemassen ud og fjerner formen igen, så den færdige kage står tilbage. Men har man ikke en bundløs form, kan man i stedet fore et passende, firkantet fad med bagepapir, lægge mørdejsbunden heri, smøre marmelade på og trykke romkuglemassen ud. Herefter løftes kagen ud af fadet vha. bagepapiret og er nu fint høj og helt firkantet.

Nogen kommer glasur på studenterbrødene og andre chokolade – selv foretrækker jeg chokolade, da det bliver knap så sødt, men det må jo være op til den enkelte. Bruger man chokolade, kan det være en god idé, først at skære kagen ud i firkanter og derefter pensle hver firkant med smeltet chokolade – så undgår man, at den stivnede chokolade knækker og krakelerer, når man skærer i kagen. Venter man med at skære kagen ud, til der er kommet chokolade på, opnås det pæneste resultat ved at bruge en varm kniv.

 

 

Et drys frysetørrede hindbær, krymmel, kokos eller hasselnøddeflager ovenpå chokoladen, inden den stivner, giver lige det sidste.

Hjemmelavede studenterbrød.

24 stk.

150 gr hvedemel

75 gr flormelis

75 gr smør

1 æg

3 portioner romkuglemasse

4-5 spsk god hindbærmarmelade

50-75 gr mørk chokolade, smeltet

Desuden valgfrit pynt, fx frysetørrede bær, krymmel eller kokos.

Bland mel og flormelis i en skål og smuldr smørret heri. Saml til sidst mørdejen med ægget og lad den hvile ca. 30 minutter, inden den rulles ud i et rektangel på 20 x 30 cm eller til en firkant svarende til den form, man vil “støbe” studenterbrødet i. Hvis man benytter en køkkenmaskine, kommes alle ingredienserne i skålen og samles til en fast dej, som hviler 30 minutter inden udrulning. Bag bunden ved 200 grader i ca. 10 minutter, til den er gylden og sprød. Afkøl bunden.

Lav imens 3 portioner romkuglemasse efter denne opskrift. Den afkølede bund placeres i et ildfast fad foret med bagepapir, eller der lægges en bundløs kageform rundt om bunden. Herefter fordeles der et tyndt lag hindbærmarmelade på bunden og til sidst presses romkuglemassen ud ovenpå hindbærmarmeladen i et jævnt lag – ca. 2-3 cm højt. Løft kagebunden op af det ildfaste fad vha. bagepapiret eller fjern kageformen – tilbage står nu et kæmpe studenterbrød. Skær studenterbrødet i små firkanter på ca. 5 x 5 cm og pensl hver firkant med smeltet chokolade. Drys til sidst med lidt pynt og opbevar kagerne på køl indtil servering. De kan holde sig en uges tid på køl, men det kan være en god idé, at pakke dem i en tæt beholder, så de ikke tager smag fra andre fødevarer i køleskabet.

Pin It on Pinterest

Share This