Print Friendly

Jeg har efterhånden bagt grydebrød en del gange – både grydebrød med durumhvede og grydebrød med øl, men det her er det ultimativt letteste grydebrød, jeg til dato har bagt. At det så også er det mest luftige, med store lækre lufthuller i krummen og sprød skorpe, gør det bestemt ikke ringere.

Jeg er overbevist om, at det gode resultat med det luftige brød skyldes, at jeg har haft fingrene i dejen et minimum af gange. Den har fået lov til at hæve i fred og er kun blevet foldet forsigtigt – ikke på noget tid æltet. Tidligere har jeg haft problemer med, at luften blev slået ud af dejen, når den skulle fra skålen over i den varme gryde, men nu har jeg fundet ud af, at hvis man lægger et (rent) viskestykke i skålen og pudrer det godt med hvedemel, inden dejen lægges i, så er det lige til at løfte viskestykket, og dejen selvfølgelig, fra skålen og smutte det ned i gryden, uden at man skal have fingrene i den klistrede dej og risikere, at luften bliver slået ud. Har man en hævekurv, kan man selvfølgelig også bare benytte den i stedet for at bruge en skål og et viskestykke, men bager man ikke så ofte og frygter man, at hævekurven bare vil samle støv i skabet, så er metoden her altså temmelig sikker. Det eneste man skal sørge for er, at der er mel nok på viskestykket – også op ad kanterne, for dejen hæver jo og udvider sig dermed. Endelig kan man bare sørge for at smøre skålen rigeligt med olie – det er den metode, jeg har anvendt i nedenstående opskrift og så behøver man hverken tænke på viskestykker, hvedemel eller hævekurve 😀

Jeg har bagt dette her brød på 100 % hvedemel, men selvfølgelig kan man eksperimentere og skifte en del af hvedemelet ud med andre meltyper, fx durumhvede, som giver en knasende sprød skorpe eller grahams/fuldkornshvedemel for et lidt grovere brød. Desuden har jeg hældt en øl i dejen – alt i alt, skal der bruges 1/2 L væde, så jeg hældte en dåseøl i skålen og supplerede med vand, til jeg nåede 1/2 L væske. På den måde står man heller ikke tilbage med en dum rest øl, der bliver doven i varmen.

 

 

Brødet er bedst på førstedagen, hvor skorpen stadig knaser og er sprød, men brødet kan sagtens holde sig i nogle dage, for krummen holder sig god og saftig. Vi spiste det vi kunne i går, da brødet var nybagt og så laver jeg lækre bruschetta’er med solmodne tomater, frisk basilikum og god olivenolie af resterne til aftensmaden i aften.

Grydebrød med sej krumme og sprød skorpe.

1 øl, 33 cl/330 gr

vand til man når 1/2 L væde i alt, altså 17 cl/170 gr

1 klump gær på størrelse med en ært

2 tsk salt

625 gr hvedemel

Øl/vand, gær, salt og mel røres sammen til en klistret dej, som dækkes med et viskestykke eller lign. og hæver lunt på køkkenbordet i 18-20 timer. Drys rigeligt med mel på køkkenbordet og vend dejen ud herpå. Dejen er temmelig flydende, så den skal bare lige foldes sammen et par gange, så der dannes noget, der minder om en firkant/cirket. Smør en skål godt med olie i bunden og på kanterne og læg dejen i skålen. Lad den hæve lunt i yderligere 2 timer. Stil en jerngryde med låg i ovnen og tænd ovnen på 250 grader. Efter 30 minutter tages gryden ud af ovnen, grydelåget fjernes og dejen vendes ned i gryden. Låget lægges på gryden, som sættes tilbage i ovnen i 30 minutter ved 250 grader. Herefter fjernes grydelåget og brødet bager færdigt i 15 minutter ved 250 grader. Gryden tages ud af ovnen og brødet vippes over på ovnristen til afkøling. Brødet er færdigt, hvis det lyder hult, når der bankes under bunden. Afkøl brødet og spis det lunt med koldt smør.

Pin It on Pinterest

Share This