Print Friendly, PDF & Email

Tomatsauce til pasta eller pizza kan man jo købe stort set alle steder, enten på glas eller i karton, men det er faktisk utroligt nemt at lave sin egen lækre og aromatiske tomatsauce og det smager virkelig virkelig godt.

Mine forældre, vis hus og hund vi har passet det sidste par dage, fordi de selv er på en forlænget weekend i Tyskland, har et meget stort drivhus med hundredevis af tomater og selvom vi har spist mange, i de dage vi har været her, så måtte jeg også bare indse, at vi ikke ville kunne nå at spise dem alle sammen, inden de rådnede. Det kunne jeg selvfølgelig ikke have siddende på mig, derfor lavede jeg forleden en kæmpe portion tomatsauce, som nu er pakket i mindre poser og smidt i fryseren. Har man ikke adgang til massevis af friske tomater, så kan man sagtens lave saucen på en dåse hakkede tomater – det er faktisk endnu nemmere, end hvis man bruger friske tomater, for de skal ikke flåes og hakkes, men saucen smager stadigvæk så englene synger og så har man desuden 100 % styr på både krydring og hvilke ingredienser der kommer i saucen.

Jeg har sødet tomatsaucen med et æble fra haven – der er faktisk også tilsat lidt æble til rigtig mange slags ketchup, men har man ikke lige et æble til overs, kan man sagtens bruge lidt sukker, honning eller sirup. Det vigtigste er næsten, at der tilsættes lidt sødt til saucen, for det fremhæver tomatsmagen og gør den endnu mere intens og det kan vi godt lide.

 

 

Saucen kan vendes med en portion friskkogt pasta og efterfølgende drysses med lidt god parmesan, så har man et hurtigt og sundt aftensmåltid, eller den kan bruges som topping på pizzaer. Den kan også vendes med lidt hakket oksekød og efterfølgende bruges til en fabelagtig spaghetti bolognaise eller hjemmelavet lasagne.

Hjemmelavet tomatsauce.

1 kg friske tomater eller 3 dåser hakkede tomater

2 fed hvidløg, hakkede

3 små løg eller 2 store, skrællede og grofthakkede

2 spsk friskhakkede basilikum

1 spsk friskhakket oregano

1 æble, skrællet og skåret i grove tern

2 spsk æbleeddike – anden eddike kan også anvendes, fx hvidvinseddike

2 tsk salt

friskkværnet peber

Hvis der anvendes friske tomater skal disse flåes. Det gøres nemmest ved at skære et lille kryds i enden af hver tomat, modsat stilken, med en lille skarp kniv. Læg tomaterne i en skål, overhæld dem med kogende vand og lad dem stå et minut. Herefter kan skindet let pilles af. Hak tomaterne groft og kom dem i en gryde sammen med hvidløg, løg, krydderurter, æbletern, æbleeddike, salt og peber. Bring tomatsaucen i kog og lad den simre i 1 times tid uden låg. Jo længere tid den simrer, jo mere aromatisk bliver den færdige sauce. Bliver saucen for tyk undervejs, kan man tilsætte lidt vand. Smag saucen til og afkøl den. Ønsker man en cremet sauce uden klumper, kan man blende saucen med en stavblender.

Pin It on Pinterest

Share This