Print Friendly

Jeg elsker skibberlabsovs og det har jeg gjort hele mit liv. Blandingen af de let mosede kartofler og det langtidssimrede, smørmøre kød er simpelthen uovertruffen og for mig er det rigtig efterårs- og vintermad.

Der findes virkelig mange bud på, hvordan en ægte skibberlabskovs skal laves og der er jo ikke nogen fremgangsmåder, der er mere rigtig end andre, men jeg holder altså på, at der skal være en solid overvægt af kartofler. Minimum 1 del kød til 3 dele kartofler og gerne mere, hvis man spørger mig. I denne her portion har jeg brugt, hvad der svarer til 75 gr kød pr. person, men det er virkelig ikke noget man tænker over, imens man sidder og spiser. Kartoflerne har jo simret sammen med kødet i flere timer og derfor har det hele ligesom taget lidt smag af hinanden.

Derfor er skibberlabskovs også glimrende gæstemad, hvis man vælger at være lidt old school her i løbet af efteråret og vinteren og sætte en kæmpe grydefuld på bordet. For det første er det supernemt at lave og når først kartoflerne er skrællede og skåret ud, passer resten jo stort set sig selv. Det er billigt, for det eneste der skal købes er lidt god oksekød i tern, en masse kartofler og lidt løg og så må man jo ikke glemme, at alle de kartofler ligger en ret god bund, så man kan mætte rigtig mange mennesker med sådan en grydefuld. Og så er det da en lidt hyggelig ret. Skal det være rigtig festligt, kan man jo servere øl og en snaps ved siden af, så bliver det nok ikke mere klassisk.

 

 

Jeg har altid fået det med hele peberkorn i, også da min lillebror og jeg var små. Det er som om, at hele peberkorn bare hører sig til i skibberlabskovs og så må børn og sarte sjæle bare sutte dem rene og lægge dem på kanten af tallerknen, hvis de ikke kan lide at tygge i dem – no mercy her 🙂

Skibberlabskovs.

4 pers.

300-400 gr oksekød i tern, fx bov eller tykkam

lidt smør til bruning

3 løg, skrællede og grofthakkede

1/2 – 1 L vand

5 laurbærblade

1 tsk hele peberkorn -alternativt kan man bruge friskkværnet peber

1/2-1 spsk groft salt

1,5 kg kartofler

Start med at gå kødet efter og fjern evt. urenheder. Hvis kødet er skåret i meget store tern, kan det være nødvendigt at skære dem i mindre stykker – de skal helst være i tern på ca. 2 x 2 cm. Brun kødet i smør i en gryde og tilsæt herefter løgene. Når løgene er klare, hældes der vand i gryden til kød og løg lige netop er dækket. Tilsæt laurbærblade, peberkorn og salt. Læg låg på og bring gryden i kog. Lad herefter kød og løg simre ved svag varme i 1 time. Skræl kartoflerne og skær dem i 2 x 2 cm tern. Efter en time tilsættes kartoflerne til kødet. Læg låget på og lad retten simre yderligere 1 time. Herefter røres godt rundt, så de møre kartofler moses let ud i kødet og “samler” retten. Smag evt. til med lidt salt og peber og server med en iskold smørklat, friskhakket persille, groft rugbrød og syltede rødbeder.

Pin It on Pinterest

Share This