Print Friendly, PDF & Email

Nu kan bloggens julekalender jo ikke kun omhandle søde sager, dvs. det kan den jo egentlig godt, men jeg synes altså, at en kurv med hjemmelavede julegaver både skal indeholde noget sødt og noget salt, så i dag står den på lækre, hjemmelavede crackers, eller på godt gammeldags dansk, små sprøde kiks med rosmarin og havsalt.

Jeg er vild med gourmetvarer og kan seriøst købe mig fattig i diverse oste og pølser, samt overpriced karameller, bolcher, håndlavede chips, saltede mandler og ikke mindst små, sprøde kiks, når vi kommer ind i en delikatesseforretning. Men de seneste år er jeg begyndt at lave ikke mindst kiksene selv, for i virkeligheden er det jo ikke andet end mel, lidt kerner og vand og den hjemmelavede version er superlækker og vækker altid begejstring.

 

 

Hvis ikke de små, lækre kiks skal indgå som en del af en større julegavekurv, fyldt med lækre, hjemmegjorte delikatesser, så vil en oplagt værtindegave være en dåse eller et fint glas med de små dekorative crackers og så 1-2 gode oste ved siden af. Pak evt. en papplade i passende størrelse ind i fint papir eller lidt stanniol – arranger glasset/dåsen med crackers og ostene – måske også en flaske lækker rødvin eller et glas nødder i honning og pak hele herligheden ind i cellofan. Slut med en fin sløjfe og så er værtindegaven klar. Går man hele vejen og pakker både crackers, oste, rødvin og nødder ind, synes jeg faktisk også pakken fint kan fungere som julegave.

Mini crackers med rosmarin og havsalt.

200 gr hvedemel – måske lidt mere, hvis dejen er for klistret
50 gr grahamsmel
1 tsk bagepulver
2 tsk salt
25 gr sesamfrø
25 gr solsikkefrø
25 gr græskarkerner
25 gr hørfrø
1-2 spsk olie
2,5 dl vand
2 tsk tørret rosmarin

rosmarin og havsalt til topping

Bland alle ingredienserne sammen i en skål. Ælt dejen godt til en sammenhængende, let klistret, masse og rul den ud til en tynd plade, ca. 0,5 cm tyk, på et meldrysset bord. Flyt dejpladen over på en bageplade beklædt med bagepapir og skær dejen ud i små firkanter, ca 2×2 cm med en skarp kniv, et pizzahjul eller en klejnespore. Drys dejen med rosmarin og havsalt og bag den i ovnen i ca 25 minutter ved 180 grader. Herefter brækkes de små kiks fra hinanden og afkøles på ovnristen. Hvis de små crackers ikke er helt sprøde i midten, kan de lægges på bageristen med bagepapir og bages yderligere 10 minutter, til de alle er helt sprøde og gyldne.

Note. Man behøver ikke bruge 4 forskellige slags kerner/frø. Ligger man kun inde med 2 slags, så bruger man selvfølgelig bare dem og tilsætter så bare en mængde, så det passer med opskriften.

Pin It on Pinterest

Share This