Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Sarah Bernhardt kager.

20 kommentarer
Ideer til studentermad, Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Nytårsopskrifter til årets nytårsmenu, Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Sarah Bernhardt kager. En skøn kombination af sej makron, luftig chokoladecreme og knasende, sprød chokolade og typisk sådan en kage, som man kan se i bagerens vindue – eller sådan var det i hvert fald engang, for nu synes jeg efterhånden, at det er sjældent, at jeg ser Sarah Bernhardt kager i bagerdisken.

En Sarah Bernhardt er i bund og grund en meget simpel lille kage, som kun indeholder ganske få ingredienser, men den kræver lidt tålmodighed, da cremen både skal toppes op på makronerne og de efterfølgende skal dyppes i smeltet chokolade. Omvendt er det nu også ret hyggeligt at stå og nørkle med at overtrække de små, fine kager og så er det altså bare en kage, som passer perfekt til særlige lejligheder, fx nytårsaften, studenterkørsel, receptioner, bryllupper eller runde fødselsdage, hvor de smukke lækkerbiskner altid gør lykke på buffet’en. Og til sådanne lejligheder vil man jo gerne bruge lidt ekstra tid i køkkenet.

I bagerdisken er kagerne gerne ret store, men jeg foretrækker, at mine Sarah Bernhardt kager er bitte små og lige til at hapse i en enkelt bid – eller måske to. Når man bruger små makroner, bliver kagerne til de lækreste, små petit fours, men foretrækker man “almindelige” Sarah Bernhardt kager, så kan man kigge indenfor hos bageren og høre, om der er mulighed for at købe en pakke store makroner – dem har de faktisk ret mange steder. Alternativt kan man bage sine makroner selv, men jeg må indrømme, at jeg endnu har hjemmelavede makroner til gode.

På en “ægte” Sarah Bernhardt kage er cremen for øvrigt toppet op på bunden – altså den flade side – og kagerne stilles efterfølgende på et fad, hvor de står og “vugger” med den buede side nedad. Hvis det er kriteriet for en ægte Sarah Bernhardt kage, så må mine kager leve med at være en smule uægte, for jeg laver dem konsekvent med den flade side nedad – så ved jeg nemlig, at kagerne står fast, når de skal sættes på fade og serveres.

Denne omgang er lavet med mørk chokoladecreme og efterfølgende dyppet i mørk chokolade. Jeg bruger chokolade med en kakaoprocent på ca 50 %, da jeg ikke bryder mig om alt for mørk chokolade, men man kan sagtens bruge mælkechokolade eller hvid chokolade, både til creme og overtræk. Sarah Bernhardt kager med hvid chokolade er især smukke til bryllupper – måske pyntet med guldstøv eller røde/lyserøde sukkerhjerter og til studenterkørsel, hvor de kan pyntes med hhv røde og blå sukkerhjerter eller frysetørrede hindbær og kandiserede blå violer.

Som nævnt ovenfor, så er det ikke specielt vanskeligt at lave Sarah Bernhardt kager – jeg bruger næsten altid nedenstående opskrift, som er en gammel sag fra Karolines Køkken og den lykkes hver gang. Det eneste, man for alvor skal være opmærksom på, er ikke at piske cremen for hårdt eller for længe, så den skiller og gryner. Cremen skal være let og luftig, men hvis bare man sørger for at bruge laveste hastighed på elmikseren og ellers tager det roligt og holder øje med cremen, så plejer det at gå helt fint.

4,11 fra 28 stemmer

Sarah Bernhardt kager

Forfatter: Anne-Kathrine Schelde
Hviletid6 timer
Samlet tid6 timer 45 minutter
Antal: 35 stk

Ingredienser

  • 2 dl piskefløde
  • 75 gr mørk chokolade (jeg bruger en chokolade med ca 50-55 %)
  • 35-40 små makroner
  • 200 gr mørk chokolade
  • evt. frysetørret hindbær eller sukkervioler til pynt

Fremgangsmåde

  • Kom fløden i en gryde og kog den op.
  • Tilsæt 75 gr chokolade og smelt den under omrøring i den varme fløde.
  • Når alt chokoladen er smeltet, hældes fløden i en skål. Læg et stykke husholdningsfilm på overfladen af fløden, så der ikke dannes kondens og stil cremen på køl i ca 5 timer eller til dagen efter.
  • Pisk forsigtigt den afkølede creme til let skum med en elmikser. Pas på med at piske for hårdt eller for længe, så cremen gryner og skiller. Omvendt skal der piskes nok til, at cremen kan holde faconen.
  • Kom cremen i en sprøjtepose/frysepose og sprøjt lidt på toppen af hver makron til al cremen er brugt. Glat cremen efter med en kniv, så der dannes en fin top.
  • Sæt kagerne på køl i minimum 1 time, til de er kolde og cremen er let stivnet.
  • Smelt chokoladen over vandbad eller i mikrobølgeovnen.
  • Tag de kolde kager ud af køleskabet og overtræk dem én efter én ved at dyppe chokoladetoppen i den smeltede chokolade. Ryst overskydende chokolade af kagerne og vent et par sekunder inden de vendes om – det giver chokoladen tid til lige at “sætte sig” på den kolde creme, så den ikke glider af igen.
  • Sæt kagerne på et stykke bagepapir, pynt evt. med frysetørret hindbær eller kandiserede violer og lad chokoladen tørre.
  • Opbevar kagerne på køl til servering – de kan holde sig i 4-5 dage. De kan desuden fryses.
Kagerne kan fryses og skal så blot optøs op ca 30 minutter inden servering.
Subscribe
Notify of
20 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Heidi Ernst
6 år siden

Kan man i stedet for at dyppe kagerne i chokolade, sætte dem på en rist og hælde chokolade over dem?? Er det meningen at de skal komme direkte fra køleskab og så dækkes med chokolade? Kan man ikke med fordel tage dem ud en halv time før, så de er knap så kolde. Og også med chokoladen, kan man ikke med fordel lade den køle en smule inden den skal på kagerne?? Mine spørgsmål bunder i at jeg er bange for at stå med kager hvor chokoladen ikke vil hænge på.

Maden i mit liv.
6 år siden

Heidi – Jeg vil til enhver tid foreslå, at du følger opskriften og dypper de kolde kager i den smeltede chokolade – simpelthen fordi, at man godt kan risikere, at chokoladen ligesom “glider” af, fra toppen og ned ad kagen og den risiko forstærkes, når chokoladen hældes over kagerne, hvis du forstår hvad jeg mener 🙂 Når det er sagt, så kan man også risikere, at chokoladen begynder at “glide”, når kagerne er dyppet og sat på bagepapir for at stivne – det er derfor at jeg foreslår, at man tager kagerne direkte fra køleskabet og giver sig god tid til at dyppe kagerne i den lune chokolade og lige venter et par sekunder, inden de vendes. På den måde får den kolde kage chokoladen til lige at sætte sig let og så bliver den, hvor den skal 😀

Jenny
6 år siden

Som opfølgning på spørgsmål mv., så ville jeg fryse kagerne inden de dyppes i chokolade, jeg har haft stor succes med at overtrække frosne ting.

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Jenny

Jenny – Det kan man også. Det vigtigste er, at kagerne er kolde, så chokoladen lynhurtigt “sætter sig” og bliver hvor den skal 😀

Maria
6 år siden

Tror du jeg vil kunne lave cremen onsdag aften, lave dem færdig torsdag os så først bruge dem lørdag?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Maria

Maria – Ja, det burde ikke være noget problem – det tror jeg sagtens, at du kan gøre. De skal bare opbevares på køl 😀

Mie
6 år siden

Bruger du en bestemt tyl til at sprøjte med? Eller sprøjter du dem bare op uden tyl?

Maden i mit liv.
6 år siden
Svar  Mie

Mie – Jeg bruger faktisk slet ikke en tyl men klipper bare hul i sprøjteposen, for jeg glatter alligevel efter med en kniv bagefter, så kagerne får den karakterisktiske spidse top 😀

Rikke
5 år siden

Hej.
Jeg er igang med at overtrække, men chokoladen begynder at klumpe, og ser bare ikke særlig pænt ud :-(.. der er ikke kommet vand i, for jeg har smeltet den direkte i gryden. Hvad går der galt mon? Tænker om chokoladen bliver for kold, mens man dypper de kolde kager i??

Sofie
5 år siden

Kan man piske massen direkte fra køleskabet eller skal det have stuetemperatur? Synes ikke rigtig den vil blive pisket let og luftig.

Rikke
3 år siden

Det ville måske være en god ide at skrive det med procenten længere oppe i selve opskriften. Jeg har lige forsøgt at lave den med 70% chokolade, og det kan slet ikke piskes luftigt 🙂

Heidi Bülow Bennedsen
2 år siden

Min masse bliver ikke stiv, den er meget flydende hvad gør jeg?

Karin
1 år siden

Kagerne kan vel med fordel fryses eller hvad? De er jo frosne når dyppes i chokoladen.

Lis
1 år siden

5 stars
Jeg bruger en teske til at toppe cremen på makronerne og det har altid fungeret for mig at sætte kagerne en tid i fryseren inden jeg dyppede dem i chokoladen. Jeg har lavet dem rigtig mange gange og til store selskaber igennem mange år.