Print Friendly, PDF & Email

forloren hare

Forloren hare er en rigtig klassiker – noget i retning af det danske modstykke til amerikanernes meatloaf (farsbrød), som man kan få serveret med masser af sauce og kartoffelmos på rigtig mange Diner’s, hvis man kommer en tur til “Guds eget land”.

På trods af at forloren hare er en rigtig dansk klassiker, så findes der utallige måder at lave den på. Sådan er det jo gerne med mormor-retter, for de fleste af os har vel haft en mormor, som lavede klassikerne på sin helt egen, og eneste rigtige måde, hvilket vi efterfølgende har kopieret og taget til os. Således findes der både forloren hare på okse- og svinekød, forloren hare på kalv og flæsk, forloren hare med små tern af spæk, forloren hare dækket med rasp og mange flere.

Jeg tager for det meste udgangspunkt i en god frikadellefars, lavet på hakket svinekød, og så former jeg den til et brød, som jeg pynter med baconskiver. Man behøver ikke ligefrem “isolere” haren med bacon, omvendt skal der heller ikke mangle bacon, men med 16 halve skiver, synes jeg ikke, man går helt galt i byen.

Nogle gange får vi den forlorne hare med helt klassisk tilbehør bestående af kogte kartofler, ribsgelé og den absolut, uundværlige “hare-sauce”. Hos min lillebror og hans kæreste har vi også engang fået serveret forloren hare med brunede kartofler og Waldorfsalat ved siden af, hvilket løftede haren op til et helt lille festmåltid, men forleden blev den serveret med bagte rodfrugter, for jeg havde efterhånden fået samlet mig lidt af et lager i grønsagskuffen. Vi fik selvfølgelig stadig saucen ved siden af, men de bagte rodfrugter var slet ikke noget dumt indslag.

 

 

Rodfrugterne, som bestod af en blanding af gulerødder i mindre stykker, selleri i tern, pastinakker og små kartofler i kvarte blev vendt med lidt olie og krydderier og derefter bagt på en bageplade i ovnen og serveret i fadet med haren. Jeg kan godt lide, når rodfrugterne har lidt “bid” og let sprøde kanter, hvilket man opnår, hvis de steges på en bageplade for sig selv. Rodfrugterne kan dog også fordeles i fadet rundt om den “rå” hare, hvorefter hele baduljen sættes i ovnen i 1 time. Det giver en dejlig smag af hare til rodfrugterne, men gør det lidt vanskeligere at lave sauce, når rødderne har “drukket” al skyen fra haren.

Forloren hare.

800-900 gr hakket svinekød

1-2 løg

2 æg

1 dl mælk

1,5 dl havregryn

2-3 tsk salt

friskkværnet peber

1 pakke bacon i skiver

Pil og riv løgene på et rivejern og rør dem sammen med det hakkede kød, æg, mælk, havregryn, salt og peber. Form farsen til et brød og læg det i et ildfast fad. Halver baconskiverne på tværs og læg dem taglagt på toppen af farsbrødet. Sæt haren i ovnen ved 200 grader i ca. 15 minutter. Herefter hældes bouillon/vand og mælk ved haren (se opskriften på sauce). Steg haren i yderligere 45 minutter ved 200 grader, til den er gennemstegt og lad den hvile under lidt folie, imens saucen laves.

Sauce.

2 dl bouillon eller vand

2 dl mælk

1/2 dl fløde

2 tsk maizena

1-2 tsk ribsgelé

salt og peber

evt. lidt saucekulør

Si bouillon/vand-mælkeblandingen (skyen) fra den færdigstegte hare over i en gryde. Varm skyen op og rør maizena ud i fløden. Jævn saucen ved at piske maizena-fløden ud i den varme sky. Kog saucen igennem i et par minutter og smag til med lidt ribsgelé, salt og peber og tilsæt evt. lidt saucekulør, hvis der ønskes en mere brun sauce. Server den forlorne hare med brun sauce, kogte kartofler og ribsgelé. Alternativt kan haren serveres med bagte, blandede rodfrugter.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)

Pin It on Pinterest

Share This