Print Friendly, PDF & Email

DSC_0023

Hasselback kartofler er sådan nogle kartofler, som jeg husker at have spist gennem hele min barndom. Vi fik dem ofte fredag eller lørdag aften, hvis der stod culotte eller lignende på menuen. Derudover blev de jævnligt serveret til en stegt kylling med brun sauce og agurkesalat og jeg var vild med dem. Den lækre kartoffel med det sprøde og letsalte ydre og det lækre, møre indre.

Derfor er det også sært, at jeg ikke har lavet dem i flere år – når man lige ser bort fra disse fully loaded hasselback potatoes, men hvis det er den traditionelle variant, der er tale om, kan jeg slet ikke huske, hvornår vi sidst har fået hasselback kartofler – hverken hos os selv eller hos mine forældre, så det er åbenbart ikke kun hos mig, at de er blevet en smule glemt. Faktisk er det nærmest Mortens skyld, at jeg pludselig igen fik øjnene op for den lækre kartoffelvariant, for da vi diskuterede, hvilken form for tilbehør vil skulle lave til den grillede mørbrad til hans fødselsdag, foreslog han hasselback kartofler og jeg var straks med på ideen. Hasselback kartofler dyppet i en hjemmelavet whiskeysauce er i sandhed et match made in heaven.

Siden er kartoflerne yderligere blevet fremstillet et par gange og jeg har været lige begejstret for dem hver gang, så jeg har lovet mig selv, at denne gang skal de ikke få lov til at gå i glemmebogen.

 

 

Jeg bruger gerne kartofler af middel størrelse, som jeg skræller, skærer i skiver, pensler med smeltet smør og drysser med lidt friske krydderurter, inden de bages. Lader man skindet blive på kartoflerne, får man for øvrigt nogle super lækre, lidt rustikke og fabelagtige hasselback kartofler, så det kan også varmt anbefales at prøve den variant. Smørret smelter jeg i en lille ildfast skål i ovnen, imens jeg gør kartoflerne i stand. Under bagningen pensler jeg yderligere med smør et par gange, hvilket giver et lækkert sprødt ydre og så kan jeg godt lide, at lade kartoflerne bage ved 150 grader i 1 time eller længere – bagetiden afhænger selvfølgelig af kartoflens størrelse, men den langsomme tilberedning er med til yderligere at give et sprødt ydre og mørt indre. Ved servering drysser jeg så lige med lidt flagesalt og så kan det ikke blive meget bedre.

Hasselback kartofler.

4 pers.

12-16 kartofler af middel størrelse

1 stor spsk smør

lidt friske krydderurter, fx timian og rosmarin – friske krydderurter kan udelades eller erstattes af tørrede

flagesalt

Skræl kartoflerne eller lad skindet blive på og skrub dem godt. Med en skarp kniv skæres en række tætte snit ca. 3/4 ned i kartoflen, men uden at skære igennem – kartoflen skal forblive i ét stykke. Imens varmes ovnen op til 150 grader. Smørret kommes i en lille ildfast skål og smeltes i ovnen. Læg kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir og pensl hver enkelt med smeltet smør, drys evt. med lidt krydderurter og bag kartoflerne i ovnen ved 150 grader i 1-1½ time. Bagetiden afhænger lidt af kartoflernes størrelse, men når de er møre og gyldent brune i overfladen er de færdige. Drys med lidt flagesalt og server straks.

Note. Pensl gerne yderligere med smeltet smør 2-3 gange under bagningen – det giver lækre, gyldne kartofler med sprød overflade.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)

Pin It on Pinterest

Share This