Print Friendly, PDF & Email

hjemmebagte bastogne

Jeg tror, at de fleste af mine læsere herinde kender til bastogne – den der lille, mørkebrune småkage eller kiks, der smager så dejligt af krydderier, efterår, jul og vinterhygge. Men selvom smagen er sådan lidt julet og kanel-agtig, så kan man nu sagtens spise de små, sprøde kager hele året – det gør jeg i hvert fald og forleden dag tog jeg så skridtet videre og prøvede at lave dem selv.

Jeg synes selv, at projektet med de hjemmebagte bastogne lykkedes ud over alle forventninger. De ligner måske ikke 100 %, men det gør mig nu ikke så meget, for faktisk så synes jeg, at de smager en lille smule bedre, end dem man kan købe. Her er der virkelig smæk på både smag og krydderier og så er de bagt med smør og helt uden interessante tilsætningsstoffer, for mine bastogne skal ikke kunne holde sig i en lys- og lufttæt pakke i et par år – mine skal tilsyneladende ikke engang kunne holde sig i et døgn – det nåede første portion i hvert fald ikke.

De hjemmebagte bastogne er lynhurtige at lave og dejen kan enten samles i en røremaskine eller med hænderne. Jeg laver ikke nogen kæmpeportion – nedenstående gav en 30-40 stk, så jeg synes ofte, at det er lige så nemt med hænderne, men det må selvfølgelig være op til den enkelte. De færdige småkager bliver lækkert sprøde og så smager de bare så dejligt krydrede og er helt perfekte til en god kop te eller kaffe. Desuden får de færdige snitter de flotteste krakeleringer, hvilket gør dem sådan lidt rustikke og noget så fine at se på og det kan jeg altså rigtig godt lide.

Som sagt spiser jeg bastogne hele året, for jeg synes ikke, at småkager, eller kager i det hele taget, der indeholder kanel og ingefær, er noget der er forbeholdt efteråret og julen. Derfor vil disse bastogne også med stor sandsynlighed blive bagt igen og igen i løbet af året, men jeg gemmer nu alligevel også opskriften under kategorien “jul”, for de hjemmebagte bastogne kunne sagtens gå hen og blive en af de nye klassikere i julens småkageskål.

Hjemmebagte bastogne.

30-40 stk.

100 gr smør, skåret i mindre stykker

100 gr brun farin

1 tsk natron

1 tsk stødt kanel

1 tsk stødt ingefær

1 nip salt

3 spsk mørk sirup

150 gr hvedemel

Kom alle ingredienserne i en skål og saml dejen med hænderne – man kan også bruge en køkkenmaskine. Del dejen i 3 stykker som rulles til pølser, lægges på en bageplade beklædt med bagepapir og presses let flade med fingrene – kagerne flyder ud til dobbelt størrelse eller deromkring under bagningen.

Bag stængerne ved 175 grader (varmluft) i 10-12 minutter eller til stængerne er gyldent brune – de må ikke blive brændte. Stængerne skal ligesom hæve op og efterfølgende falde sammen igen – så er de færdige. Tag stængerne ud af ovnen og skær dem i snitter med en kniv, imens de er varme. Lad snitterne køle helt af på ovnristen og opbevar småkagerne i en dåse.

Note. Skulle der være nogle af kagerne, som ikke er helt sprøde, når de er afkølede, så læg dem på ovnristen og giv dem 2-4 minutter ekstra i ovnen ved 175 grader.

Pin It on Pinterest

Share This