Bliv medlem af Maden i mit livs Madklub
Madenimitlivs Madklub

Brunsviger – opskrift på snasket brunsviger.

8 kommentarer
Kager - Mine bedste opskrifter på kager., Opskrifter
Gå direkte til opskriften

Den 11. oktober, er det Brunsvigerens Dag, hvilket vel nærmest kan betegnes som en form for “helligdag” for de godt 470.000 fynboer 😉 Og selvom jeg  ikke er fynbo, så lader jeg selvfølgelig ikke muligheden for at bage den skønne, fynske kageklassiker passere. Derfor har jeg været i køkkenet og bage en lækker og svampet, fynsk brunsviger med masser af snasket remonce af smør og brun farin på toppen. Lige som jeg synes, at en ægte brunsviger skal være.

Se også – Kanelsnegle med masser af snask I Hjemmelavet chokoladetrekant I Gammeldags æblekage med flødeskum

Min bedste opskrift på fynsk brunsviger.

Det er med brunsviger, som med så mange andre egnsretter, noget som virkelig kan dele vandene. For hvordan laver man en helt perfekt og “ægte”, fynske brunsviger? Og har enhver fynsk “husmor” ikke sin egen helt perfekte opskrift? Der er formentlig en række “do’s and don’ts”, som man skal navigere igennem. Men i virkeligheden drejer det sig vel om at lave lige præcis den brunsviger, som man allerbedst kan lide?

For mig betyder det en blød og svampet bund. Og den må gerne have en snert af kardemomme – allerede der er jeg måske på dybt vand? Derudover skal mængden af remonce på toppen være perfekt afstemt. Der må ikke være for lidt, men omvendt skal der heller ikke være for meget. Det må ikke være alt for flydende, men det skal heller ikke være hårdt bagt. Og så må der gerne være “sukkerkrystaller” og knas fra den brune farin. Fyldet må altså ikke komme i kog, når det tilberedes, for så smelter sukkerkrystallerne.

Jeg har testet denne her opskrift på brunsviger en del gange og den slår ikke fejl. Heller ikke i dag, hvor jeg netop har spist et stykke til en kop te. Og lige om lidt skal jeg have et stykke mere, for en brunsviger skal faktisk helst spises samme dag, som den er blevet bagt. Den bliver tør og kedelig, hvis den får lov til at ligge natten over. Man kan godt nok riste brunsvigeren på brødristeren dagen derpå. Eller man kan komme den i fryseren, Men den er helt klar bedst, når den er relativt nybagt.

4,35 fra 26 stemmer

Brunsviger (fynsk)

Hæve- og bagetid1 time 15 minutter
Samlet tid1 time 45 minutter
Antal: 12 stk

Ingredienser

  • dl mælk (lillefingervarmt)
  • ½ pk gær
  • 25 gr sukker
  • ½ tsk groft salt
  • ½ tsk kardemomme (kan udelades)
  • 275 gr hvedemel
  • 25 gr blødt smør

Remonce

  • 125 gr smør
  • 150 gr brun farin
  • 4 spsk lys eller mørk sirup
  • 1 spsk hvedemel (kan udelades)

Fremgangsmåde

  • Opløs gæren i mælken og tilsæt sukker, salt, kardemomme og hvedemel. Rør dejen let sammen, tilsæt smørret og ælt sammen til en blank og smidig dej.
  • Lad dejen hæve tildækket i ca 30 minutter.
  • Dejen kan også samles på en køkkenmaskine ved at komme alle ingredienserne i skålen og røre dejen sammen med dejkrogen.
  • Vend dejen ud på et melddrysset bord og rul den ud til et rektangel (ca 25 x 35 cm). Placer dejen i bunden af et ildfast fad eller bradepande (ca 25 x 35 cm) foret med bagepapir og lad dejen efterhæve i ca 30 minutter.
  • Imens kommes smør, brun farin, sirup og hvedemel i en gryde og smeltes ved svag varme. Remoncen skal ikke koge, bare røres sammen til det hele har en ensartet konsistens.
  • Prik små huller i dejen med fingerspidserne - jo flere fordybninger, des flere "lommer" med snask bliver der i den færdige kage. Fordel den lune remonce på toppen af kagen.
  • Bag kagen ved 200 °C (alm. ovnfunktion - ikke varmluft) på midterste ovnrille i ca 15-18 minutter, indtil den er fint hævet. Det gør ikke noget, at remoncen stadig er flydende - den sætter sig, når kagen afkøles.
  • Afkøl kagen på bageristen og server den gerne lun.

Brunsviger med variationer.

Alt afhængig af, hvor i landet, man befinder sig, serveres brunsviger på vidt forskellige måder. Jeg har eksempelvis set brunsvigere med klatter af gul kagecreme og brunsvigere pyntet med flødeskum og rødt syltetøj (i Nordjylland). Og selvfølgelig fine brunsvigerkagemænd og koner til fødselsdage, pyntet med slik, flag og marcipan.

Jeg har desuden bemærket, at flere og flere er begyndt at tilsætte færdigkøbt kagecremepulver til remoncen. Jeg ved ikke, om det er et påfund af nyere dato, eller om det har været sådan i mange år, men jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt er fan. For det første synes jeg, at konsistensen på den færdige remonce bliver sådan lidt “lang” i det. Og så har jeg en smule svært ved at vænne mig til den umiskendelige smag af kagecreme, som meget naturligt sidder i den færdige remonce.

Det er muligt, at kagecremepulver bidrager til, at fyldet bliver mere “luftigt”. Men jeg er altså mere til den mørke, karamelliserede smag af remonce uden kagecreme. Man kan enten opvarme smør, farin og sirup i en gryde og hælde den flydende remonce på dejen. Eller man kan røre det sammen som til kanelsnegle, og efterfølgende smøre fyldet på kagebunden. Det er klart nemmest, bare at lave remoncen i en gryde, men den anden metode skulle eftersigende gøre det lidt nemmere at “styre” remoncen under bagningen. Jeg har dog ikke selv testet det.

Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Tine
2 år siden

Hej Anne-Kathrine, det lyder som en rigtig lækker opskrift, som jeg bestemt skal prøve. Men mangler der ikke et æg?
Mvh. Tine

Marita
2 år siden

5 stars
Tusen takk for den fantastiske oppskriften! Når vi ikke får reise til Danmark og spise god mat så får vi hente Danmark til Norge😅❤️

Sorte
1 år siden

Der står, at man skal blande det bløde smør med de andre ingredienser og derefter tilsætte smør og ælte. Skal der 2 gange smør i, eller?

Maria
1 år siden

Min favorit opskrift på brunsviger 😋. Har du prøvet at forberede den aftenen før og så bage den næste morgen? Skal bruge den til min 50 års fødselsdag på fredag 🇩🇰😘