Print Friendly

oksekød i fad med kartoffellåg

Det er ingen hemmelighed, at jeg er ret vild med mad, der tilberedes i ovnen. Navnlig her om efteråret synes jeg, at der er noget drønhyggeligt ved at tage sådan et boblende varmt fad aftensmad ud af ovnen og sætte sig til bords rundt om det – for slet ikke at tale om de skønne dufte der breder sig i hele huset, imens maden tilberedes og det gælder altså alt lige fra en klassisk lasagne med oksekød til en lækker, langtidsstegt flæskesteg med sprøde svær.

Derfor kommer her endnu en opskrift på lækker aftensmad i ovn og denne her gang er vi ovre i noget så simpelt som en kødsauce, der bredes ud i et fad, dækkes med kartofler og bages. Konceptet minder vel i bund og grund ret meget om den engelske klassiker med kød og kartoffelmoslåg kaldet shepherd’s pie, men denne her variant er altså en smule anderledes. Der bruges nemlig ikke kartoffelmos, men derimod kartofler i skiver, der lægges i et fint mønster oven på kødsaucen og efterfølgende pyntes med creme fraiche og revet ost. Uhyre simpelt og ret så lækkert, hvis jeg må have lov at sige det.

oksekød i fad med kartoffellåg

Fordelen ved denne her omgang er, at den både kan laves fra bunden – eksempelvis ved at følge opskriften på kødsauce herunder eller ved at bruge sin egen favoritopskrift på kødsauce – men man kan også bare bruge en rest kødsauce fra pastaen eller lasagnen dagen før, ligesom en smule millionbøf også snildt kan gå an. Det samme gælder selvfølgelig, når det kommer til kartoffellåget – skræl en portion kartofler, skær dem i skiver og giv dem et opkog, inden de fordeles ovenpå kødsaucen – eller brug de 7 kartofler, som du skrællede for meget forleden dag og som nu ligger i køleskabet og keder sig.

 

 

Kunne faktisk også sagtens forestille mig, at kødsaucen i bunden kunne erstattes med andre former for gryderetter – fx en rest chili con carne, en rest mørbradgryde med bacon og pølser eller måske en lille portion gullash – der er jo ingen der siger, at det skal være en sauce med hakket oksekød der bruges, ligesom gryderetter med kylling eller lammekød med garanti også vil være lækkert.

Og vil man nu rigtigt være på forkant, så hælder man da lige kødfyldet i bunden af et ildfast fad, når man rydder væk efter aftensmaden, i stedet for at gemme det i en bøtte i køleskabet. Skærer de kartofler i skiver, som alligevel ligger tilbage i gryden, dækker fadet til med stanniol og stiller hele molevitten i køleskabet – så er det bare lige at komme creme fraiche og revet ost øverst dagen efter og sætte fadet i ovnen. Voila – verdens nemmeste aftensmad.

Oksekød i fad med kartoffel-låg og ost.

1 spsk olie

1-2 fed hvidløg, finthakket

1 løg, hakket

450 gr hakket oksekød

1 peberfrugt, skåret i små tern

1 ds. hakkede tomater

2 spsk ketchup

1 tsk tørret timian

2 tsk sød paprika

salt og peber

750 gr kartofler

2-3 dl creme fraiche – jeg bruger 18 % som ikke skiller, når det opvarmes, men det er kun et spørgsmål om udseende

100 gr revet ost

Varm olien op og svits hvidløg og løg heri. Tilsæt herefter hakket oksekød og brun det godt. Tilsæt peberfrugt, hakkede tomater, ketchup, tørret timian og paprika og bring gryden i kog. Lad kødsaucen simre i ca. 20 minutter, så den koger let ind. Smag til med salt og peber. Imens skrælles kartoflerne og skæres i tynde skiver. Giv kartoflerne et kort opkog i en gryde med letsaltet vand, hæld dem herefter i en sigte og lad vandet dryppe af.

Kom kødsaucen i et ildfast fad og fordel kartoffelskiverne ovenpå i et taglagt mønster. Bred creme fraiche ud over kartoffelskiverne og slut med revet ost. Bag fadet ved 200 grader i ca. 20 minutter til osten er smeltet og gylden på toppen.

Note. Ønsker man en lidt tykkere kødsauce under kartoffellåget, så kan den evt. jævnes ved at ryste en spsk hvedemel sammen med lidt vand til en meljævning. Hæld jævningen i saucen og lad den koge igennem i et par minutter, så saucen tykner og melsmagen forsvinder.

Pin It on Pinterest

Share This