Print Friendly

På sådan en halvgrå vinterdag med regnbyger – den sidste vinterdag for i år, for at være helt nøjagtig – kan man nok få brug for en skål suppe at varme sig på og det er lige hvad jeg har fået. Jeg lavede nemlig en grydefuld af verdens nemmeste kartoffelsuppe til aftensmad forleden aften og jeg var så heldig, at der var en smule til overs, så jeg kunne få en lille portion til min frokost i dag. Dejligt, når man kommer våd, og lidt kold, hjem efter en lang gåtur med Villy.

Jeg er mere end almindeligt glad for kartoffelsuppe og derfor ville jeg gerne have en opskrift liggende, som kan laves på ganske kort tid og ikke kræver, at man først skal en tur på indkøb efter porrer, friske krydderurter og hvad en “normal” kartoffelsuppe-opskrift ellers kan indeholde. Samtidig skulle suppen selvfølgelig smage godt og være lækker og cremet og det kom der denne her opskrift på verdens nemmeste kartoffelsuppe ud af og så det er ikke engang en overdrivelse. Suppen er virkelig lækker og der indgår kun 4 ingredienser – i hvert fald hvis ikke vi medregner vand, salt og peber – og selvom det normalt ikke er specielt svært at lave grønsagssupper, så vil jeg alligevel vove at påstå, at denne her er endnu nemmere end normalen.

Det er vigtigt, at man ikke tilsætter mere væde end højst nødvendigt til suppen – den er jo ikke fyldt med smagsgivere i form af massevis af grønsager og friske krydderier, så det er de rene varer, som skal smage igennem og det betyder, at man ikke må drukne løg og kartofler i alt for meget vand. Der skal kun lige hældes vand på, til det dækker grønsagerne. Når suppen er blendet glat og cremet, smages den til med mælk eller fløde og lidt salt og peber og her vil jeg gerne argumentere for, at der bruges fløde. Fløden giver en lækkerhed, dybde og fylde til smagen, som mælken ikke kan og selvom piskefløde smager fantastisk, så kan man også godt få et virkelig lækkert resultat med madlavningsfløde – det bruger jeg som oftest selv.

Lav suppen på råkolde dage, hvor man trænger til noget rart og blødt at varme sig på efter en lang dag, eller når man er fuldstændig tom for ideer til aftensmaden klokken “lidt i spisetid”. Det gør ikke noget, at suppen opstår som en spontan idé, for de fleste af os har vist som oftest løg, kartofler og mælk eller fløde derhjemme og ellers er det i hvert fald noget, som hurtigt kan skaffes i det nærmeste supermarked. Spis suppen som den er – gerne med lækkert brød ved siden af – eller steg en pakke bacontern sprøde og gyldne på panden og smid en håndfuld ovenpå suppen sammen med lidt friskhakket persille eller purløg. Og hører man til dem, som mener, at de ikke kan blive mætte af suppe, så klap et par skiver sandwichbrød (eller rugbrød) rundt om lidt ost, god skinke eller kylling og en klat pesto eller sennep, smid brødet i toasteren og server de varme toasts til suppen – jeg lover, at alle bliver mætte.

Nem og lækker kartoffelsuppe.

2 pers.

lidt smør eller olie til stegning

1 løg, skrællet og skåret i grove tern

ca. 500 gr kartofler, skrællede og skåret i mindre stykker

½ L vand – der kan også bruges grønsagsbouillon

1½ dl mælk eller fløde – jeg bruger gerne madlavningsfløde

salt og peber (evt. hvid peber)

Desuden – stegt bacon i tern og friskhakket persille eller purløg til servering

Varm smør/olie op i en gryde og sauter løget heri i et par minutter. Tilsæt kartoffelstykker og hæld vand på til det lige netop dækker – jeg brugte ca ½ liter. Læg låg på gryden, bring den i kog og lad den koge i 15-20 minutter, til kartoflerne er kogt helt møre. Tag suppen af varmen og blend den glat og cremet med en stavblender. Sæt gryden tilbage på varmen, tilsæt mælk eller fløde og varm suppen igennem. Smag til med salt og peber og server med stegte bacontern og friskhakket persille eller purløg.

Note. Nogle af kartoflerne kan selvfølgelig erstattes med andre former for rodfrugter, fx pastinak, persillerod eller selleri. Desuden kan man tilsætte porrer i tynde ringe og friske krydderurter, men ovenstående er et forsøg på et udvikle en helt simpel og velsmagende kartoffelsuppe.

Pin It on Pinterest

Share This