Print Friendly, PDF & Email

Denne her skønne kylling i fad, med en sauce lavet på blandt andet pikantost, fik vi til aftensmad forleden aften og jeg kan godt love, at det var forrygende lækkert. Kyllingen var mør og saftig, saucen dejlig cremet og krydret med paprika og små salte stykker bacon og alt i alt var det et match made in heaven.

Nu vil nogle måske mene, at det også lyder som noget af en kalorierig omgang, alene navnet “kylling i fad med pikantost og bacon”, men faktisk er det slet ikke så slemt, som det lyder. Jo, der er bacon i saucen – hvilket man selvfølgelig bare kan udelade eller erstatte af røget filet, som steges på panden – det giver lidt den samme saltede og røgede smag som bacon. Derudover er der pikantost i saucen, men her valgte jeg at bruge den fedtfattige udgave, hvilket jeg oftest gør, når det drejer sig om ost i madlavningen – jeg spiser den originale på brødet, men bruger den fedtfattige i maden. Endelig er saucen lavet på mælk (hvilket vil sige minimælk her i foretagendet). Man kan selvfølgelig vælge at bruge madlavningsfløde eller endda piskefløde, hvis man foretrækker det, men jeg vil skynde mig at påpege, at osten bidrager med en både lækker og cremet sauce, så jeg synes ikke, at det er nødvendigt også at tilsætte fløde.

Jeg bruger ketchup til at smage saucen til med – ligesom jeg smager en lang række andre opskrifter til med en god ketchup, fx koteletter i fadpaprikagryde og whiskeysauce, i hvilke der indgår tomatpuré eller tomat på dåse. Det kan godt være, at ketchup har været sådan lidt fy-fy i madmæssig sammenhæng – hvilket jeg sagtens kan følge, hvis det drejer sig om ganske ukritisk at overøse stort set alle former for mad med ketchup i anseelige mængder. Men ketchup kan andet og mere end at agere sauce/camouflage til diverse madretter – det kan nemlig tilføje både syre, sødme, salt og umami til en sauce eller gryderet og her synes jeg, det er helt på sin plads at anvende ketchup som “krydderi”. Bruger jeg ikke ketchup, når jeg laver mad, hvori der indgår tomater, så bruger dog stort set altid et nip sukker – der er intet, der kan få tomater til at smage søde og solmodne, som et nip sukker. Derfor har jeg også angivet et nip sukker som alternativ til en spiseskefuld ketchup i nedenstående opskrift.

Vi spiste kyllingen med masser af dampet grønt (gulerødder og broccoli) og kogte ris blandet med ærter – en kombination som jeg efterhånden har brugt i en del år og som er super nem at lave. Risene sættes over at koge efter anvisning på posen og når vandet er kogt væk og risene skal trække, hældes en passende mængde optøede, grønne ærter ovenpå risene. Når risene har trukket færdig, er ærterne varme og det hele kan røres sammen med en ske og sættes på bordet. Kombinationen af ris og ærter er god både til boller i karry og koteletter i fad og alle mulige andre retter, hvor man typisk serverer kogte ris og faktisk er de grønne ærter blevet en så fast bestanddel af kogte ris her i huset, at det føles som om der “mangler noget”, når vi en sjælden gang får ris uden ærter.

Kylling i fad med pikantost og bacon.

2-3 pers.

1 spsk olie

2 store kyllingebrystfilet’er uden skind

1 pk bacon i tern

1 bundt forårsløg, skåret i tynde ringe – gem evt lidt af toppen til pynt

2 røde peberfrugter, skåret i små tern

1 lille dåse tomatpure

1 spsk paprika

1-2 spsk ketchup – kan erstattes af et nip sukker

1 pk (200 gr) pikantost – jeg bruger den fedtfattige udgave

2½ dl mælk

salt og peber

Varm olien op i en stor pande. Del hvert kyllingebrystfilet i 3 mindre stykker og brun dem i olien til de er næsten gennemstegte. Læg kyllingestykkerne i et lille ildfast fad og krydr med salt og peber. Kom bacontern på den varme pande og steg til de er lysebrune og sprøde – fordel baconstykkerne i fadet ovenpå kyllingen. Svits herefter forårsløg og peberfrugt i baconfedtet i et par minutter – er der meget fedt på panden, så kassér noget af det først. Rør tomatpure, paprika og ketchup ud i grønsagerne på panden. Tilsæt pikantost og mælk. Varm saucen op under jævnlig omrøring, så osten smelter og saucen tyknes. Smag til med salt og peber og fordel saucen over kylling og bacon i fadet. Sæt fadet i ovnen ved 190 gr (almindelig ovn) i ca 30 minutter. Pynt evt. med forårsløg og lidt friskhakket persille og server med kogte ris og masser af dampet grønt.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)

Pin It on Pinterest

Share This