Print Friendly, PDF & Email

Sommerdage og solskin betyder masser af dejlig mad på grillen, men ofte synes jeg, at vi har tendens til at sidde fast i det samme tilbehør til de grillede lækkerier. Jeg ved, at jeg ikke er den eneste, som indimellem mangler inspiration til lækre salater og grønt tilbehør, derfor har jeg i dag skrevet dette her indlæg med ikke mindre end 20 forskellige forslag til lækkert tilbehør og jeg håber, at jeg har fundet lidt for enhver smag.

Vi kommer ikke uden om det – grillmad og coleslaw hører bare sammen. I hvert fald hjemme hos os, hvor der produceres kilovis af hjemmelavet coleslaw i løbet af grillsæsonen. Den hjemmelavede udgave smager meget bedre end den færdigkøbte og så ved man præcis, hvad den indeholder.

Og nu vi er ved coleslaw, så vil jeg da også lige nævne denne her lækre sommercoleslaw med æble og vindruer og et sprødt drys af græskarkerner på toppen. Et fantastisk alternativ til den klassiske udgave.

En lækker grøn salat med mormordressing hører bare sommeren til – den klassiske sød-syrlige salat med en dressing, som laves på fløde og citronsaft, er fantastisk til grillet kylling. Dressingen kan for øvrigt også dryppes over kålsalater, da den smagsmæssigt minder en smule om coleslaw dressingen.

Vi kan heller ikke komme udenom en klassisk kold kartoffelsalat, som vel nok er den mest brugte form for tilbehør til grillmaden. Vil man prøve et alternativ, så kan jeg anbefale denne her kartoffelsalat med blomkål, hvor kartoflerne får følgeskab af dampet blomkål. En let og lækker variation over den klassiske kartoffelsalat.

Når jeg har serveret kartoffelsalat nogle gange i løbet af sæsonen, så begynder jeg gerne at veksle imellem den klassiske og denne her fantastiske, grønne kartoffelsalat med avocado og chili. En skøn og cremet udgave, som ikke bliver dårligere, hvis der drysses med lidt sprødstegt bacon på toppen.

Og så må vi ikke glemme denne her lækre kartoffelsalat med cremet karrydressing og bacon – et sommerhit, som er kommet for at blive, i hvert fald her hjemme hos os, hvor den ligger i høj kurs.

En sommersalat, som er både nem og lækker at lave, og samtidig en fryd for øjet, er denne her salat med frisk spinat, feta, jordbær, vindruer og saltede mandler. Den smager selvfølgelig allerbedst, når jordbærrene er modne og danske, men heldigvis så kan man sagtens udskifte jordbærrene med hindbær, nektariner, blåbær eller lignende, så salaten hele tiden kan følge sæsonens frugt.

En god, græsk salat bringer altid minder om en dejlig ferie i Grækenland frem hos mig. Men denne her græske salat med feta og oliven er altså også glimrende tilbehør til grillet kød og hvis man bare vil have lidt let til aften på en varm sommerdag, så kan den sagtens serveres som hovedret med et stykke godt brød ved siden af.

Denne her salat med grønne bønner, feta og rødløg er både nem at lave og super lækker. Har man bønner i haven, er det jo oplagt at bruge dem, men ellers kan man både bruge friske bønner fra supermarkedet, som gives et let opkog, og optøede bønner fra frost. Man skal ikke lade sig narre af den ret simple opskrift – i mange år troede jeg ikke, at en bønnesalat med feta ville være specielt spændende tilbehør, men så smagte jeg det og jeg har været fan siden. Wauuu…

Hvis man alligevel skal koge ris til aftensmaden, så er det oplagt at koge lidt ekstra og lave en skøn og farverig rissalat med masser af sommergrønt som tilbehør dagen efter. Salaten smages til med en lækker olie-eddike dressing og må gerne stå 1 times tid på køl, så ris og grønsager rigtigt kan suge smag til sig.

Et alternativ til rissalaten er for øvrigt denne her perlebygsalat med masser af grønt og selvfølgelig også med en skøn olie-eddike dressing. Perlebyg minder utrolig meget om ris, men mætter lige en smule mere, ligesom der er lidt mere at “tygge på”.

Og så er vi nået til pastasalaterne, for er der noget, som rimer på sommersol og grillmad, så må det ubetinget være lækre, cremede pastasalater. Denne her skønne pastasalat med pikantost og bacon er et sommerhit herhjemme

Og det samme må siges om denne her pastasalat med karry og bacon. Smagsmæssigt minder den for øvrigt en smule om ovenstående kartoffelsalat med karrydressing og bacon, men indeholder dog mange flere grønsager.

Og endelig denne her gamle kending, for selvfølgelig kunne jeg ikke lave dette her indlæg, uden at tage bloggens absolut mest populære pastasalat med – cremet pastasalat med kylling, bacon og masser af grønt. Når jeg laver salaten som tilbehør, udelader jeg gerne kyllingen og så spiser vi i stedet grillet kylling eller marineret svinemørbrad ved siden af. Alle pastasalaterne kan for øvrigt gemmes på køl i flere dage, så lav gerne en stor portion og spis dem til frokost, tag dem med i picnickurven eller på stranden.

Broccolisalat er godt både sommer og vinter og med denne her skønne broccolisalat med æble, vindruer og bacon får vi spist os igennem en hel del broccolihoveder hver eneste sommer.

Denne her spinatsalat med bacon, druer, ost og nødder er nærmest et helt måltid i sig selv og kan sagtens serveres som et hovedmåltid, evt med lidt brød ved siden af, men den er altså også god til både kød og fisk fra grillen.

En lækker tabouleh med bulgur, persille og citron hører til blandt det nemmeste tilbehør og har man masser af persille i haven, så er det endnu mere oplagt at fremtrylle den skønne og mættende salat.

Salt feta og sød vandmelon er et match made in heaven og uanset om man, som her, serverer vandmelon og feta som en lille grill snack, eller om man skærer vandmelonen i tern, smuldrer fetaen ud over og serverer den som vandmelonsalat, så skal det nok blive et hit. Tilsæt evt. agurk i grove tern og dryp lidt balsamico eddike på toppen – det smager forrygende.

Og så slutter vi lige af med en omgang hjemmelavede hvidløgsbrød. Der er godt nok ikke ligefrem tale om en salat eller grønt tilbehør, men ikke desto mindre er brødene fantastisk lækre og nemme at lave. En uundværlig del af vores grillmiddage og så slipper vi desuden for at smide en masse brødrester ud.

Pin It on Pinterest

Share This

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)