Print Friendly

Denne her forrygende lækre tærte – som faktisk er en mellemting imellem en tærte og en hvid pizza, er fyldt med de skønneste sommergrønsager, som er i sæson netop nu, nemlig grønne asparges og lækre, solmodne tomater. Og når tomater og asparges så kombineres med sprødbagt butterdej og en lækker hvidløgsost i bunden og frisk basilikum, oliven og lækre spåner af parmesanost på toppen, så bliver det altså ikke meget bedre.

Tærten, som i øvrigt er en vegetartærte og altså er helt uden kød, er så nem at lave, at der nærmest ikke engang er tale om en opskrift, men jeg har alligevel forsøgt mig nedenfor. Den er genial på dage, hvor det bare skal være nemt eller gå lidt hurtigt, men fordi den smager så godt og ser så fin ud, får man absolut ikke indtryk af, at det er gået lidt tjept med maden. Tværtimod. Vi spiser tærten som hovedret på kødløse dage – gerne med en god blandet salat eller andre former for grønt ved siden af. Tærten er også god sammen med hjemmelavede falafler og blomkålsfrikadeller og ellers som tilbehør til et stykke grillet kød eller laks, en klassisk frikadelle eller lignende.

Hvis ikke man vil bruge butterdej, kan man for øvrigt sagtens bruge pizzadej i stedet – enten hjemmelavet pizzadej eller en rulle færdigkøbt, men resultatet bliver selvfølgelig ikke helt så let og luftigt, som når der bruges butterdej. Oliven og parmesanflagerne, som måske kan dele vandende en smule, kan jo udelades eller evt. kun lægges på den ene halvdel af tærten, men jeg synes, at tærten smager allerbedst, når det hele kombineres på én gang.

Tærten kan serveres både varm, lun og kold – butterdejen i bunden holder sig fint sprød og på den måde er tærten jo oplagt som en del af en større buffet, fx til brunch eller som appetizer/snack til en sommerfest eller til Sankt Hans.  Læg gerne den friskbagte tærte på et stort skærebræt og del den i en masse små firkanter, som lige kan hapses af gæsterne i en bid eller to til en drink. En perfekt start på en hyggelig aften.

Tærte med asparges og tomater.

2-3 pers.

1 rulle butterdej

100 gr friskost med smag, fx hvidløg eller krydderurter

1 bundt grønne asparges

250 gr små tomater

sorte oliven

2 spsk olivenolie

salt og peber

frisk basilikum

friskhøvlet parmesan – kan udelades

Rul butterdejen ud på en bageplade og smør friskost på dejen. Knæk den nederste del at aspargesene, der hvor de naturligt knækker og læg dem ovenpå butterdejen sammen med halverede tomater. Fordel sorte oliven, dryp med olie og drys med salt og peber. Jeg bruger olivenolie på spray, men man kan også bare dryppe olien direkte fra flasken. Bag tærten ved 200 gr varmluft i ca 20 minutter, til den er lysebrun og gennembagt. Pynt med frisk basilikum og evt. friskhøvlet parmesan og server varm, lun eller kold.

Pin It on Pinterest

Share This