Print Friendly

For et par uger siden var det de her bearnaisekartofler i fad og nu har jeg så forsøgt mig med en omgang flødekartofler med pikantost. Jeg er afgjort inde i en periode, hvor jeg synes, det er sjovt at eksperimentere med tilbehør og selvom flødekartofler måske mest hører efteråret og vinteren til, fordi man der kan få nogle skønne kartofler, som egner sig fantastisk til bagning, så kan man sagtens bruge de kartofler, som man kan købe i butikkerne lige nu.

Vi spiste kartoflerne til en skøn flanksteak fra grillen forleden aften og fik en stor skål blandet salat ved siden af – en rigtig hyggemiddag, som vi heldigvis kunne spise på terassen. Et glas vin til hver blev det også til og så nød vi ellers bare at sidde i haven og at vinden for en gang skyld havde lagt sig – jeg synes altså, at det blæser ret meget for tiden, men det kan godt være, at det hænger sammen med, at vi bor lige ud til vandet. Det kan også være, at det bare er mig. Nå, tilbage til kartoflerne!

De flødebagte kartofler er super nemme at lave og faktisk går det også ret hurtigt – i hvert fald hvis kartoflerne har fået et hurtigt opkog, hvilket jeg kommer lidt nærmere ind på i opskriften herunder. Faktisk kan man også nemt bruge en rest kogte kartofler fra dagen før, som blot skal skæres i skiver og fordeles i et ildfast fad, så kog evt. lidt ekstra. Jeg tilsatte et hakket løg til ostesaucen, som lige blev svitset kort på panden, men løget kan sagtens erstattes af forårsløg eller porre i tynde ringe. Man kan også bruge peberfrugt eller squash i små tern og man kan gøre saucen mere eller mindre spicy ved at tilsætte forskellige slags krydderier, fx lidt paprika, frisk chili, presset hvidløg og ligende. Og selvfølgelig kan pikantosten udskiftes med en hvilken som helst anden lækker friskost med smag.

Udover ekstra grønsager kan man også tilsætte kød til kartoflerne, fx stegt kyllingebryst skåret i mindre stykker, stegt bacon i tern eller skinke i strimler og på den måde få en hel, selvstændig ret ud af flødekartoflerne. Server med en blandet salat og måske lidt brød og så er der ellers super nem og lækker aftensmad til hele familien med et minimum af arbejde.

Flødekartofler med pikantost.

3-4 pers.

ca 800-900 gr kartofler

1 tsk olie

1 løg, hakket – kan udelades eller erstattes af forårsløg eller porre i tynde ringe

1 pk pikantost (200 gr)

1½ dl fløde (piskefløde eller madlavningsfløde)

1 dl mælk – kan erstattes af fløde

salt og peber

Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i tynde skiver. Giv evt. kartoflerne et hurtigt opkog i en gryde med vand – ca 2-3 minutter fra vandet koger – det halverer tilberedningstiden i ovnen. Hæld vandet fra kartoflerne og fordel dem i et ildfast fad. Giver man ikke kartoflerne et opkog, fordeles de rå kartoffelskiver blot i et ildfast fad.

Varm olien op på en pande og svits løget. Tilsæt pikantost, fløde og mælk og opvarm panden under omrøring til osten smelter og saucen tykner. Smag til med salt og peber og fordel ostesaucen ovenpå kartoflerne. Bag kartoflerne ved 200 grader i 30-60 minutter (afhængig af om kartoflerne har fået et opkog eller ej), til de er møre og gyldne på toppen. Bliver kartoflerne lidt mørke, kan man evt. dække fadet med et stykke stanniol under den sidste del af bagningen. Server flødekartoflerne som tilbehør til kød og grillmad.

Pin It on Pinterest

Share This