Det er næsten som om, at der ligger en tung “dyne” af sommerferie over landet i disse dage. Der er helt stille om morgenen, hvor der ellers plejer at være både biler på vejen og cyklende skolebørn på stien langs søen. Til gengæld er der så voldsom aktivitet om aftenen, hvor sommerstemningen, duften af grill, og lyden af glade børn der har ferie, breder sig ud over hækkene i hele nabolaget. Jeg hopper med på bølgen og har fyldt vores madplan for den kommende uge med let og lækker sommermad og en enkelt klassiker, nemlig en dansk bøf med det hele.
Madplan uge 30.
Mandag – Menuen står på dansk bøf med bløde løg og brun sauce, nye danske kartofler og så lidt surt i form af en asie eller syltet agurk. Det er ikke så tit, at der står den slags på menuen, men når det skal være, så skal det også være ordentligt. Jeg koger en ekstra stor portion kartofler, når jeg alligevel er i gang – så er der både til kartoffelmadder til frokost og til aftensmaden onsdag.
Tirsdag – Vi skal have denne her skønne gryderet med kylling, ris og hvidvin, som faktisk er en “one pot” ret, hvor alle ingredienser samles i én gryde og 15 minutter efter er maden færdig. Alkoholen fordamper under tilberedningen, så børn og voksne som ikke drikker alkohol, kan også spise med. Her nyder vi gerne resten af hvidvinen til maden og så planlægger jeg desuden af servere dampede, grønne asparges og et hjemmelavet, koldhævet flute.
Onsdag – Vi skal have tunfrikadeller og dette her skønne, cremede kartoffelfad med forårsløg. Nem og lækker aftensmad. Bliver der tunfrikadeller til overs, kan de sagtens spises kolde til frokost eller på madpakken.
Torsdag – Nem og hyggelig aftensmad i form af den franske café klassiker Croque Madame – altså en lækker, grillet sandwich med skinke og ost og spejlæg på toppen. Tilbehøret bliver en stor skålfuld blandet salat.
Fredag – Menuen står traditionen tro på lasagne. Og ugens “fredags-lasagne” bliver denne her skønne lasagne med pulled chicken og hytteost. Tilbehøret bliver blandet salat og hjemmelavede hvidløgsbrød og så skal der selvfølgelig også bland-selv slik til bagefter. Et must om fredagen.
Lørdag – Vi starter med denne her lækre vandmelon snack med fetaost, som vi kan nippe af, imens vi får tilberedt hovedretten, der bliver en lille svinemørbrad på grillen. Den bliver smurt med lidt sød sennep og efterfølgende drysset med friskhakkede krydderurter fra haven, inden den pakkes ind i tynde skiver lufttørret skinke. Mørbraden kommer på grillen ved indirekte varme i 20-25 minutter, eller til kernetemperaturen når 65-68 grader. Tilbehøret bliver ristede kartofler, kold bearnaisedressing og denne her skønne spinatsalat med jordbær og feta.
Søndag – Menuen står på en lækker tærte med asparges, kartofler og spinat. En klassisk grønsagstærte, hvor man selvfølgelig bare bruger det, som man kan lide og som ligger i køleskabet i forvejen. Jeg kan anbefale af bruge en rest kolde kartofler i tærten – det giver en skøn smag a la spansk kartoffeltortilla og mætter desuden rigtig godt.