Print Friendly, PDF & Email

Vores franske estragon stortrives i haven og selvom jeg plukker flittigt, bliver den ved med at lave fine, lysegrønne skud. Da vi ikke kan spise bearnaisesauce eller kold bearnaisedressing hele tiden, prøver jeg at tænke lidt kreativt, så vi kan få udnyttet den skønne krydderurt med den karakteristiske smag mest muligt og det kom der forleden denne her fabelagtige mørbrad i flødesauce med sennep og estragon ud af. En fantastisk ret, som var både let og hurtig at lave og som også sagtens vil kunne bruges som nem gæstemad – og så var den lækre flødesauce med smag af sennep og estragon altså helt forrygende.

Jeg skelede lidt til en ældre opskrift fra Alletiders kogebog, som lød rigtig lækker og fik gode anmeldelser, så jeg tænkte, at den ikke kunne være helt ringe. Alligevel endte jeg med at freestyle lidt undervejs, ikke mindst da jeg kom til saucen. Ifølge originalopskriften skal panden blot koges af med piskefløde, som skal reduceres let til det tykner og efterfølgende hældes over mørbradbøfferne. Her valgte jeg i stedet at tilsætte hakket løg og desuden jævne saucen ganske let med 1 spsk hvedemel – præcis ligesom når jeg laver sauce til koteletter i fad. Desuden kogte jeg panden af med en sjat vand og brugte madlavningsfløde, men det står jo enhver frit for at bruge piskefløde. Smagsmæssigt synes jeg ikke, at madlavningsfløden gjorde nogen skade i dette her tilfælde.

Jeg tilsatte en smule hvidvinseddike for lige at give saucen et “løft” og et skud syre – hvidvinseddike bruger jeg altid, når jeg laver bearnaisesauce – det smager skønt sammen med estragon og passede desuden perfekt til kombinationen af fløde og sennep, men citronsaft, eller en anden slags eddike, kan også gøre det. Jeg brugte kun løg, men der kan sagtens tilsættes flere grønsager til saucen, fx porrer eller forårsløg i tynde ringe eller svampe i skiver, hvilket nok især kunne gå hen og blive et hit i løbet af de næste par måneder, når der er lækre svampe at få alle steder. Bruger man ekstra grønsager, så skal de bare svitses på panden samtidig med løget.

Jeg serverede dampede, grønne ærter og kartoffelbåde – store kartofler skåret i kvarte, vendt med lidt olie, salt og peber og bagt møre i ovnen – til mørbraden, hvilket passede perfekt fordi kartofler og mørbrad så kunne stå i ovnen samtidig. Man kan også servere ris til mørbraden og har man ikke gang i ovnen, så kan hele retten uden problemer laves færdig i stegepanden på komfuret. Så skal de brunede bøffer blot lægges tilbage i saucen på panden og steges færdige ved jævn varme i ca 10 minutter.

Mørbrad i flødesauce med sennep og estragon.

2-3 pers.

1 lille svinemørbrad, ca 500 gr

ca 2 spsk sød fransk sennep til mørbraden + 1-2 spsk til saucen

2 spsk olie

2 små løg, finthakkede

1½ spsk friskhakket, fransk estragon – 1-2 tsk tørret estragon kan også bruges

1 stor spsk hvedemel

2 dl vand

2 dl madlavningsfløde

2 tsk hvidvinseddike eller citronsaft

salt og peber

Afpuds mørbraden og skær den ud i bøffer á ca 3 cm. Bank bøfferne let flade med hånden. Smør et tyndt lag sød fransk sennep på mørbradbøfferne og drys med salt og peber. Varm olien op i en stegepande og brun bøfferne på begge sider, læg dem herefter i et ildfast fad. Svits de hakkede løg på stegepanden – der burde stadig være lidt olie tilbage på panden – og tilsæt 1 spsk hakket estragon – gem resten af estragonen til pynt. Kom 1 spsk hvedemel på panden og bland godt sammen med løg og estragon, hæld herefter vand og fløde på den varme pande. Bring panden i kog under omrøring, så saucen jævnes og tykner let. Smag til med 1-2 spsk sød, fransk sennep, eddike eller citronsaft, salt og peber og hæld saucen over mørbradbøfferne i fadet. Sæt fadet i ovnen i ca 15 minutter ved 200 grader og drys med det sidste estragon inden servering. Server med ovnristede kartofler eller ris og dampede grønne bønner eller ærter.

Note. Der kan sagtens tilsættes yderligere grønsager i form af fx porrer eller forårsløg i tynde ringe eller skivede champignons – svits grønsagerne på panden samtidig med det hakkede løg.

Pin It on Pinterest

Share This