Print Friendly, PDF & Email

Chili con carne er et rigtigt efterårs- og vinterhit her i huset og det kommer jævnligt på menuen i de kolde måneder. Det er supernemt at lave og så kan det stå på komfuret i timevis, uden at der sker noget ved det – faktisk bliver en chili bare bedre og bedre og nogle af de bedste chilier, som jeg har lavet, har jeg lavet i en støbejernsgryde eller stegeso i ovnen, hvor chilien bare har stået og passet sig selv i 5-6 timer. Min version af en langtidssimret chili con carne i ovn ligger for øvrigt lige her og den er altså et hit – rigtig weekendmad, som blot passer sig selv og fylder hele huset med varme og krydrede dufte. Laver man en stor portion, er der i øvrigt nem mad til de efterfølgende dage og man kan jo sagtens trylle lidt med resterne, og evt. bruge chilien som fyld i madpandekager, servere den i bagte kartofler eller måske som her med et låg af majsbrød, så man ikke føler, at man spiser det samme flere dage i træk.

Selvom jeg i bund og grund er ret glad for en klassisk chili con carne lavet på skært eller hakket oksekød, så skader det jo ikke at prøve noget nyt og derfor har jeg her forsøgt mig med en chili med hakket kylling – en såkaldt chili con pollo, hvis vi skal blive i det spanske. Jeg synes selv, at hakket kyllingekød er superlækkert, mørt og saftigt og et glimrende alternativ til både hakket svinekød og oksekød i rigtig mange opskrifter, men hakket kylling har også en smule mindre smag og derfor er det helt perfekt at bruge det i krydrede kødsaucer, måske til en kyllingelasagne med grønsager og til gryderetter som fx chili con carne, hvor kødet får masser af modspil fra de mange krydderier.

Jeg bruger gerne 1 frisk, rød chilifrugt og så måske lidt chilipulver, når jeg laver chili con carne. Jeg synes ikke, at den færdige chili bliver specielt stærk, omend den bider en lille smule fra sig – som en rigtig chili som carne skal – men smag og behag er jo forskellig, så jeg synes, at man skal tage udgangspunkt i sine egne smagsløg (og smertetærskel). Er der børn, som skal spise med, så kan det være en god idé, at tage en portion fra til dem og derefter smage til med chili – på den måde bliver måltidet en fest for sanserne for både børn og voksne.

Og apropos fest, så er det hyggeligt at gøre lidt ud af serveringen, når menuen står på chili con carne. Kog en portion ris eller skær et lækkert brød ud i store, rustikke stykker, så der er noget at suge den gode sauce op med. Stil små skåle frem med revet ost, ekstra frisk chili i tern eller syltede jalapeños, creme fraiche, rødløg i både, avocado i grove tern eller hjemmelavet guacamole og majschips og lad hver enkelt “style” sin portion. Det er superlækkert og ser rigtig fint ud og på den måde kan en omgang chili con carne faktisk også gøre det ud for en hyggelig og uformel gæstemiddag.

Chili con carne.

4 pers.

2 spsk olie

1 stort løg, grofthakket

2 fed hvidløg, finthakkede

ca 400 gr hakket kylling

1 peberfrugt, skåret i små tern

1 frisk, rød chili, udkernet og finthakket

2 tsk stødt spidskommen

1 tsk chilipulver eller efter styrke/smag – kan udelades

1 tsk tørret basilikum

2 tsk paprika

1 tsk brun farin/sukker – 1 tern god, mørk chokolade kan også bruges

1 dåse hakkede tomater

1 ds sorte bønner, skyllede og afdryppede

1 ds røde kidneybønner, skyllede og afryppede

1 dåse majskerner

salt og peber

Opvarm olien i en gryde og svits løg og hvidløg heri. Tilsæt hakket kylling og brun kødet godt. Kom peberfrugt og frisk chili i gryden og sauter et par minutter.  Herefter tilsættes krydderier og brun farin – brun farin kan erstattes af 1 tern god, mørk chokolade. Rør tomater og bønner i gryden og bring retten i kog. Lad chilien simre under låg i minimum 30 minutter, men den kan sagtens tåle at simre ved svag varme i timevis – den bliver kun bedre. Tilsæt majskorn, smag til med salt og peber og server chilien rygende varm – gerne med ris til. Desuden kan chilien serveres med majschips, syltede jalapeños og revet ost. Et drys koriander eller persille på toppen pynter og smager godt.

Note. Jeg bruger meget gerne tørrede bønner fremfor dåsebønner, men det kræver, at man husker at sætte dem i blød, da bønner som regel skal stå i vand i ca 10 timer, før de kan bruges. Derfor har jeg angivet dåser i ovenstående opskrift. Vil man bruge tørrede bønner, skal der beregnes ca. 100-150 gr af hver slags. Overhæld bønnene med vand – 1 del bønner til 2 dele vand og lad dem trække i 8-10 timer. Herefter skylles bønnerne godt og koges i en gryde med letsaltet vand i ca 45 minutter, til de er møre. Kog evt. en stor portion bønner, pak dem i mindre portioner og opbevar dem i fryseren.

Pin It on Pinterest

Share This