Print Friendly, PDF & Email

I sidste uge, hvor vi havde et par rigtig kolde, våde og blæsende efterårsdage, lavede jeg en aften fransk løgsuppe til forret og hold nu op, hvor smagte det bare helt fantastisk. Fransk løgsuppe er i sandhed en af de der supper, som kan give varmen i hele kroppen på en råkold vinteraften og så er der bare noget helt forrygende ved at sidde og skære store lunser af det ostegratinerede og suppedryppende brød med skeen – totalt comfort food.

Fransk løgsuppe er bestemt ikke en nyhed for mig, men det hører til blandt de retter, som jeg laver i en periode, hvorefter de ligesom glider ud i glemslen, indtil jeg igen kommer i tanker om dem og får dem skrevet på repertoiret. Og når man så sidder der med skålen og får den første skefuld i munden, så kan jeg slet ikke forstå, at der er gået flere år, siden vi sidst nød sådan en portion.

Suppen er uhyre simpel at lave og kræver kun ganske få ingredienser – heriblandt hvidvin, hvis man spørger mig og også lidt cognac, hvis man følger langt de fleste opskrifter, men jeg udelader nu gerne cognac. Hvidvin kan faktisk også udelades, men så kan det være en god idé i stedet at smage til med lidt citronsaft eller hvidvinseddike for lige at give suppen et skud syre.

En rigtig god løgsuppe kræver desuden tid, for det er den langsomme karamellisering af løgene, som er med til at give smag og sødme til suppen. Derfor skal løgene sauteres ved svag varme i mindst 20-30 minutter, inden man hælder hvidvin og fond på, men det er jo ikke sådan, at man skal stå og holde øje med gryden i mellemtiden. Det er rigeligt, hvis man bare husker at røre rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast i bunden af gryden og så vil jeg lade det være op til den enkelte selv at afgøre, hvor brune og karamelliserede løgene skal være.

Man kan sagtens spise suppen “au naturel” men jeg serverer den altid med ostebrød på toppen, som gratineres i ovnen sammen med suppen og dermed suger smag, saft og kraft til sig. Efter min mening, så er det de der smeltende ostebrød, som svømmer rundt i suppen, der lige løfter en fransk løgsuppe fra at være god til at blive helt eminent. Man skærer et stykke af brødet med skeen og får således både suppe, karamelliserede løg, brød og smeltet ost i én forrygende lækker mundfuld og så bliver det altså ikke bedre – især ikke, hvis den smeltede ost laver lange tråde.

Jeg bruger gerne emmentaler, parmesan eller cheddar, når jeg laver fransk løgsuppe – traditionelt bruger man gruyere, men det kan være lidt svært at få fat i, hvis ikke man bor i en større by eller kender til en rigtig god ostemand og så må man nøjes med en anden, god ost, som smager af lidt. Er man ikke til oste med smag, eller har man bare problemer med at få fat i dem, så kan en helt almindelig revet mozzarella også sagtens bruges.

Fransk løgsuppe med gratineret ostebrød.

2 pers.

20 gr smør

1 spsk olie

ca 400-500 gr løg

2 fed hvidløg, finthakkede

3 laurbærblade

1 kvist frisk timian – 1 tsk tørret timian kan også bruges

1 dl hvidvin – kan udelades

5-6 dl hønsefond – evt vand + bouillonterning

salt og peber

4-6 skiver flute

4 spsk revet ost, fx gruyere, emmentaler, parmesan eller cheddar

Varm smør og olie op i en gryde. Skræl løgene, halver dem på langs og skær dem efterfølgende i tynde ringe. Kom løg, hvidløg, laurbærblade og timian i gryden og sauter dem i fedtstoffet, uden at de tager farve. Skru herefter ned for varmen og lad løgene stege i minimum 20-30 minutter, så de bliver lysebrune og karamelliserer. Giv løgene tid, da det er denne proces, som giver den gode smag. Rør rundt i løgene engang imellem, så de ikke brænder fast.

Når løgene er lysebrune tilsættes evt. hvidvin, som koger ind til det er næsten væk. Hæld hønsebouillon i gryden, læg låg på og lad suppen snurre i ca 20 minutter. Smag til med salt og peber. Hæld den varme suppe i 2 ildfaste portionsskåle, læg 2-3 skiver flute ovenpå suppen og drys med revet ost. Stil herefter skålene i ovnen og gratiner brødene ved 225-250 grader i ca 10 minutter, til osten er smelter. Drys med lidt timian på toppen og server suppen straks. Pas på – den er rygende varm.

Note. I Frankrig bruges gruyereost til gratineringen, men den er ikke altid lige nem at skaffe herhjemme. Man kan derfor bruge en anden god ost med lidt smag, fx revet emmentaler, cheddar eller parmesanost og endelig kan en helt almindelig revet mozzarellaost også godt gøre det. I stedet for at komme brødene i suppen, kan man gratinere de små ostebrød for sig selv i ovnen og blot servere dem ved siden af.

Pin It on Pinterest

Share This