Print Friendly, PDF & Email

Har vi ikke alle en håndfuld favoritter, blandt de der efterårshyggelige opskrifter, som bare skal til på denne her tid af året, hvor skoven falmer, dagene bliver kortere og vi igen kryber sammen indendøre og hygger med tændte stearinlys og en pind i brædenovnen? Herhjemme hos os hører honningbrødet til i den absolutte top 10, når det kommer til hyggelige efterårsopskrifter. Det er et forrygende lækkert brød – eller nok mest en kage – som dels er nemt at lave og som desuden fylder huset med en helt fantastisk og let julet duft på grund af de mange skønne krydderier, som dejen er fyldt med – kanel, kardemomme, nelliker og muskat. Kan det blive meget bedre?

I dag blev årets første honninbrød så bagt, og allerede nu har jeg spist et par skiver til min eftermiddagste, men det er sørme også svært at holde fingrene fra den lækre basse, som står der på risten og venter på mig. Med en lækker sprød skorpe og den skønne og let seje krumme, som er så karakteristisk for bagværk med honning.

Jeg søder brødet med honning (selvfølgelig) og derudover bruger jeg brun farin. Rørsukker eller mørk muscovadosukker kan også sagtens bruges, ligesom man helt kan udelade sukker og i stedet bruge mere honning, men jeg er ret vild med den “mørke” og ligesom karamelliserede smag, som sukkeret tilfører brødet. Desuden er det lækkert at tilføje en smule groft mel til dejen – grahamsmel, rugmel, fuldkornshvede eller lignende – ikke for at gøre brødet sundere, men simpelthen fordi det smager godt og giver en virkelig lækker struktur. Ligger man nu ikke inde med en grov meltype, så vil jeg dog skynde mig at sige, at man sagtens kan erstatte det med hvedemel, så der er ingen grund til at fare i byen efter groft mel. Ligeså med de kandiserede appelsinstykker, som jeg finder i supermarkederne ved siden at cocktailbær og sukat – det smager skønt, men kan sagtens erstattes af frisk appelsinskal fra en (usprøjtet) appelsin eller rosiner – og det kan også helt udelades.

Vi spiser det lune honningbrød med iskoldt smør til en kop varm te og jeg lover, at det er en himmerrigs mundfuld. Brødet kan sagtens holde sig i flere dage og det bliver ved med at smage godt, men hvis man foretrækker det lunt, så prøv lige at komme en skive på brødristeren, inden der kommes smør på. Jeg lover, at I ikke vil fortryde det, men jeg kan ikke garantere, at man ikke bliver en smule afhængig. Præcis ligesom med denne her gode ølkage, som helt sikkert skal bages, når vi kommer ind i november og dermed lidt tættere på jul.

Krydret honningbrød. 

1 stk.

2 dl yoghurt naturel eller lign. surmælksprodukt

150 gr honning

50 gr grahamsmel eller lignende groft mel – kan erstattes af hvedemel

200 gr hvedemel

75 gr brun farin

1 tsk natron

1-2 tsk stødt kanel

½ tsk hvid peber – kan udelades

½ tsk stødt nellike

½ tsk stødt ingefær

½ tsk stødt kardemomme

50 gr kandiseret appelsinskal – kan erstattes af friskrevet appelsinskal

Rør yoghurt naturel og honning sammen i en skål. De tørre ingredienser sigtes sammen og røres i dejen sammen med appelsinskal. Fordel dejen i en smurt franskbrødsform (ca 1 liter) og bag brødet ved 175 grader (ikke varmluft) i ca 1 time, til det er gennembagt. Lad brødet køle af på ovnristen og server det i tykke skiver smurt med koldt smør.

Note. Brødet kan sagtens bages med færre krydderier. Har man ikke massevis af krydderier på lager, så kan man nøjes med kanel og måske stødt nellike. Appelsinskal kan udelades eller erstattes af rosiner.

Pin It on Pinterest

Share This