Print Friendly, PDF & Email

Der er noget meget tilfredsstillende ved at lave sit eget slik – sådan har jeg det i hvert fald. Glæden og hyggen ved selve projektet, men sandelig også visheden om, hvad man rent faktisk putter i munden, når slikket efterfølgende spises. Og nu skal jeg ikke gøre mig bedre end jeg er, for jeg går sjældent af vejen for en hyggelig pose med bland-selv slik om fredagen, men der er altså noget helt særligt ved at spise sit eget, hjemmelavede slik.

På en regnvejrsdag i sidste uge blev det til lækre, hjemmelavede flødekarameller og det blev på den absolut nemmeste måde, som jeg kender, nemlig i mikrobølgeovnen. Metoden med blot at samle ingredienserne i en skål og sætte hele herligheden i mikrobølgeovnen gik sin sejrsgang på diverse madsider for efterhånden et par år siden, men skulle der nu alligevel sidde nogle stykker derude, som endnu ikke har prøvet, så kan jeg kun opfordre til at komme i gang. Det er både nemt og sjovt – karamellerne er færdige på under 10 minutter og skal så bare afkøles og der skal ikke engang bruges et sukkertermometer. Et oplagt hyggeprojekt med ungerne, hvis bare man lige sikrer sig, at de ikke finder på at stikke fingrene i den brændende, varme karamel, ligsom jeg også anbefaler, at det er en voksen person, som tager den varme skål ud af mikrobølgeovnen.

Selve karamelmassen er yderst simpel og består af 4 ingredienser. Fløde, sirup, rørsukker (almindelig sukker kan også bruges) og glucosesirup og skal jeg forsøge at forklare smag og konsistens, så minder det færdige resultat ret meget om de flade karameller i guldpapir, som findes i Quality Street. Glucosesirup kan forresten købes i alle større supermarkeder og findes på hylderne ved siden af sukker og bageartikler – den står gerne sammen med flaskerne med lys og mørk sirup. Vil man tilføje ekstra smag til karamellerne, så er mulighederne mange, så det er bare med at bruge sin fantasi. Der kan fx tilsættes kakaopulver, lakridspulver eller lakridssirup, vanillekorn, peberpynteolie, kanel, havsalt eller lidt revet appelsinskal for nu blot at nævne nogle få eksempler.

Når karamelmassen er stivnet, skæres den ud i fine, firkantede karameller. Karamellerne kan godt have tendens til at klistre lidt sammen, så jeg foreslår, at man enten vender dem i lidt flormelis eller måske lakridspulver, hvis man har lavet lakridskarameller. Karamellerne kan også pakkes enkeltvis ind i små stykker cellofan, hvilket ser meget meget fint ud men tager lidt tid og derfor kræver en smule tålmodighed. Endelig forestiller jeg mig, at de kan overtrækkes med en god, mørk eller lys chokolade. Jeg har i hvert fald planer om at lave en portion chokoladeovertrukne karameller som en del af julekonfekten i år og måske drysse med lidt frysetørrede hindbær, knuste peberpyntestokke eller bare et nip havsalt på toppen.

Flødekarameller i mikrobølgeovn.

1 dl piskefløde

2 spsk glucosesirup

½ dl sirup (ca 70 gr)

½ dl rørsukker (ca 40-45 gr)

evt flormelis

Rør fløde, glucosesirup, sirup og rørsukker sammen i en stor skål, som kan tåle at komme i mikrobølgeovnen – det er vigtigt, at skålen er stor, da blandingen koger op. Sæt skålen i mikrobølgeovnen i 5 minutter ved 700 W. Rør rundt og giv massen yderligere 2-3 minutter ved 700 W til den er blevet til sej og boblende karamel. Hæld den flydende karamel i en form (ca 10 x 10 cm) foret med bagepapir og lad den afkøle – det tager ca 30 minutter. Skær eller klip massen ud i firkanter og vend dem i lidt flormelis, så de ikke klistrer sammen – de kan også pakkes enkeltvis i små stykker cellofan. Opbevar karamellerne i en lufttæt dåse.

Pin It on Pinterest

Share This