Print Friendly, PDF & Email

På fredag er det Mortens aften og traditionen tro spiser vi stegt and med hele tilbehøret bestående af hvide og brunede kartofler, hjemmelavet rødkål og en lækker, brun andesauce. Vi holder Mortens aften sammen med min familie, så der er ingen problemer med at få spist en hel andesteg, men da vi er ret glade for and herhjemme, spiser vi det også på andre tidspunkter end bare jul og Mortens aften og så bliver det gerne til et par andebryster eller en andebryststeg.

Andebrysterne steger jeg på panden men lige så ofte får de følgeskab af små kartofler, gulerødder og løg og kommer en tur i stegesoen og i ovnen, hvor de hygger sig i et par timer, imens de skønneste andedufte breder sig i hele huset. Det er ikke alene en supernem måde at tilberede andebryst på – det giver også det mest fantastiske, saftige kød og så smager kartofler og gulerødder, som har simret et par timer under et andebryst, altså ikke ligefrem dårligt. Nemt og bekvemt og helt perfekt, når man kun er 1-2 personer i husholdningen, for hvorfor skal vi snydes for and, bare fordi vi ikke kan spise en hel? Det er oven i købet så fikst, at når andebrystet er færdig, så ligger andebouillonen klar i bunden af stegesoen – lige til at hælde over i en gryde og lave sauce på, så det behøver man heller ikke bekymre sig om – nemmere kan det næsten ikke være.

Jeg kommer kartofler, gulerødder, løg og lidt timian (tørret eller frisk) ned i stegesoen, inden andebrystet lægges på toppen. Vil man gerne have æbler og svesker til anden, så kan man også snildt skære et par æbler i både og tilsætte en lille håndfuld svesker. Uanset om man spiser æblerne og sveskerne, når anden er færdigstegt, så giver det en god smag til den fond, som siden skal danne grundlag for saucen og en stilk persille gør absolut heller ingen skade.

Vi spiser ikke andeskindet, men vil man gerne have et fint, brunt bryst, så kan man evt. fjerne låget på stegesoen de sidste 15 minutter af stegetiden og hvis skindet skal være helt sprødt, så giv den et par minutter med grillfunktion. Har man hverken stegeso eller römertopf, så kan en god, gammeldags stegegryde med låg også sagtens bruges – man skal bare sikre sig, at gryden kan tåle at komme i ovnen og at der ikke er plastikhåndtag eller lignende, som evt. kan smelte. Indimellem kan et plastikhåndtag skrues af, så kig lige en ekstra gang. Endelig kan man forsøge sig med et ildfast fad med låg af stanniol – jeg har ikke selv prøvet det, men har hørt, at det skulle fungere som en stegeso.

Nedenstående er en mindre portion – beregnet til 2-3 personer – da 4 personer som regel sagtens vil kunne spise en hel andesteg, men har man lyst, så er der jo ikke noget til hinder for at lave andebryst i stegeso til flere mennesker. Så længe stegesoen er stor nok, kan man bare fylde den med kartofler og grønsager og lægge et passende antal andebryster på toppen. Server med rødkål eller rødkålssalat og lav evt. en pandefuld brunede kartofler ved siden af – jeg lover, at det nok skal blive en succes.

Andebryst i stegeso/römertopf.

2-3 pers.

1 andebryststeg eller 2-3 stk andebryster

400-500 gr små kartofler – evt. skrællede men jeg skrubber dem bare

3-4 gulerødder

1 løg, evt rødløg

ca 2 dl vand

2 tsk tørret timian eller 2 kviste frisk timian

salt og peber

Rids fedtet på oversiden af andebrystet i tern med en skarp kniv. Skrub kartoflerne og skær evt. de største i halve. Skræl gulerødder og løg, skær gulerødderne i tykke skiver og løget i både og læg det hele i bunden af stegesoen. Hæld vand ved og fordel tørret timian eller timiankviste. Læg andebryst ovenpå grønsagerne og drys med salt og peber. Sæt stegesoen i ovnen ved 200 grader (ikke varmluft) i ca 2 timer – husk, at hvis man bruger en römertopf (stegeso i rødt ler) skal den i en kold ovn. De sidste 15 minutter af stegetiden kan låget fra stegesoen/römertopfen fjernes, så andebryst og kartofler får lidt ekstra farve. Vil man have skindet ekstra sprødt, så giv det 2 min. grill til allersidst. Tag stegesoen ud af ovnen og læg kødet til side, så det kan hvile indtil udskæring. Kartofler, gulerødder og løg hældes i en ildfast skål og sættes tilbage i ovnen, så det holdes varmt. Fonden i bunden af stegesoen, som skal bruges til saucen, hældes igennem en si over i en gryde og saucen tilberedes efter nedenstående opskrift.

Note. Andebryst kan erstattes af andelår. Lårene skal bare lægges på toppen af kartofler og grønsager og drysses med salt og peber. Tilberedningstiden er ca 3 timer ved 175 grader (ikke varmluft), til lårene er møre og lækre. Ligesom ved andebrysterne, kan man fjerne låget på stegesoen og evt. give lårene lidt grill til sidst, hvis skindet skal være sprødt.

Brun andesauce.

andefond fra stegesoen

1-2 spsk hvedemel

1 dl vand

evt. saucekulør

1 dl fløde (piskefløde eller madlavningsfløde)

ribsgele eller et nip sukker

salt og peber

Bring gryden med andefond i kog. Ryst hvedemel og vand sammen til en meljævning og hæld den i fonden under omrøring. Lad gryden koge i et par minutter, så evt. melsmag forsvinder og saucen tykner. Tilsæt evt saucekulør og fløde og smag til med ribsgelé/sukker, salt og peber til smagen er helt perfekt og afrundet. Server saucen til andebrystet og kartofler og grønsager.

Pin It on Pinterest

Share This