Print Friendly, PDF & Email

Skal du have guf på? Om jeg skal have guf på? Selvfølgelig skal jeg have guf på og du behøver bestemt ikke spare på det! Hvor mange af os har ikke stået i den situation ved disken i iskiosken og efterfølgende modtaget en gammeldags isvaffel med et par kugler is og en fin, lyserød sky af fnuglet guf på toppen? Piskede æggehvide og sukker – ikke specielt avanceret men ikke desto mindre en helt uundværlig del af en gammeldags isvaffel, hvis man spørger mig.

Man kan sagtens lave guf ved blot at piske æggehviderne stive og så tilsætte sukker og måske 1-2 tsk hindbærmarmelade, hvis det skal være rigtig, lyserødt guf, men det bliver sååå meget bedre, hvis man lige bruger 5 minutter ekstra på at koge en sukkersirup. For det første, så er man helt sikker på, at sukkeret bliver ordentligt opløst og det skal det altså være, for guf skal ikke være fyldt med knasende sukkerkrystaller, men derudover så sker der også noget med konsistensen. En guf, som blandes med sukkersirup i stedet for ren sukker, bliver blank, skinnende og en lille smule sej – lidt a la italiensk marengs og præcis som skummet i en flødebolle.

I vores familie er det min mor, som er den ubestridte gufmester – er det overhovedet en titel? Nå, men ikke desto mindre, så laver hun den lækreste guf og det er da også hendes opskrift, som jeg har skrevet herunder. Vi laver gerne guf af æggehvider fra hele, økologiske æg og bruger 2 æggehvider til en portion, men hvis man har det bedre med at bruge past. æggehvider, så brug sådan et bæger i stedet. I et bæger past. æggehvider er der godt nok kun 1½ æggehvide i stedet for 2, men den lille afvigelse gør ikke den store forskel og resultatet skal nok blive godt.

Vi pisker gerne guf i røremaskinen og det giver altså et helt fantastisk lækkert resultat, så har man mulighed for det, så kan jeg kun opfordre til at lave guf i en røremaskine. Det kan dog også sagtens lade sig gøre med en elmikser, man skal bare være lidt tålmodig. Guf skal nemlig piskes i ca 10 minutter, efter der er tilsat sukkersirup, men man kan jo evt. skiftes til at holde elmikseren og jeg lover, at resultatet er det hele værd. Masser af lækker, hjemmelavet guf til sommerens mange is.

Hjemmelavet guf til isvafler.

6 pers.

2 æggehvider eller 1 bg. past. æggehvider

150 gr sukker

½ dl vand

2 tsk hindbærmarmelade – kan udelades

Kom æggehviderne i en skål og pisk dem stive. Imens kommes sukker og vand i en lille gryde og bringes i kog. Lad sukkersiruppen koge igennem i et par minutter til sukkeret er helt opløst. Hæld den varme sirup i en tynd stråle i æggehviderne under piskning. Pisk herefter i ca 10 minutter, til det bliver til skinnende og blank guf. Tilsæt evt. lidt hindbærmarmelade, hvis det skal være lyserødt guf.

Note. Guf, som er lavet med sukkersirup, kan sagtens tåle at stå tildækket på køl i et par timer, inden det skal bruges, uden at det falder sammen.

Savner du inspiration til nem og lækker hverdagsmad?

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få mine populære madplaner (+ indkøbsliste) tilsendt hver uge. Indkøbslisten er kun for dem, der modtager nyhedsbrevet.

Tak for din tilmelding! Tjek venligst din mail, og bekræft tilmeldingen :-)

Pin It on Pinterest

Share This